Nedostatok bielkovín môže spôsobiť nežiaduce zmeny vo vašom tele!

Nedostatok vedie k rôznym zdravotným problémom, pričom problematický môže byť aj nízky príjem, pretože môže časom priniesť nežiaduce zmeny vo vašom tele. Bielkoviny sú jednou z najdôležitejších makroživín s mnohými dôležitými úlohami pri raste a udržiavaní ľudského tela.

Stavebnými prvkami bielkovín sú aminokyseliny, z ktorých väčšinu si telo syntetizuje (neesenciálne), zatiaľ čo tie, ktoré telo nedokáže syntetizovať, získava z potravy (esenciálne aminokyseliny).

Bielkoviny dodávajú telu energiu, ktorá sa kaloricky rovná hodnote sacharidov. Zohrávajú obzvlášť dôležitú úlohu pri raste a vývoji organizmu počas detstva, dospievania a tehotenstva.

Bielkoviny sú stavebnými prvkami svalov, chrupaviek, kože a krvi. Bielkoviny zohrávajú dôležitú úlohu v každodenných telesných funkciách. Ich nedostatok spôsobuje, že telo trpí. Odhaduje sa, že jedna miliarda ľudí trpí nedostatkom bielkovín.

Nedostatočný príjem bielkovín je taký, ktorý nepresahuje 56 gramov denne u mužov a 46 gramov u žien. Potreby detí sa líšia v závislosti od ich veku.

Čo je to nedostatok bielkovín?

Nedostatok bielkovín vzniká vtedy, keď príjem bielkovín nie je schopný pokryť požiadavky vášho organizmu.

Ľudia, ktorí sú zvyčajne ohrození, sú:
  • podvyživení ľudia v rozvojových krajinách
  • vegetariáni a vegáni, ktorí sa stravujú nevyváženou stravou
  • starší ľudia
  • hospitalizovaní pacienti a
  • ľudia, ktorí dostávajú zo stravy veľmi málo bielkovín.

Nedostatok bielkovín môže spôsobiť zmeny v zložení tela, ak pretrváva dlhší čas, napríklad úbytok svalovej hmoty, a môže ovplyvniť takmer všetky aspekty telesných funkcií. V dôsledku toho sa spája s mnohými príznakmi.

  • Problémy s pokožkou, vlasmi a nechtami

Nedostatok bielkovín často zanecháva stopy na koži, vlasoch a nechtoch, ktoré sú primárne tvorené bielkovinami.

Najčastejšími príznakmi sú rednutie, vypadávanie (vypadávanie vlasov) a matná farba vlasov a lámavé nechty. Môže mať vplyv aj na pokožku, kde spôsobuje začervenanie, tenkú pokožku a zmenu farby.

Tieto príznaky sa však vyskytujú len v prípade závažného nedostatku bielkovín.
  • Úbytok svalovej hmoty a slabosť

Vaše svaly sú najväčšou zásobárňou bielkovín vo vašom tele. Pri nedostatku bielkovín v potrave má telo tendenciu získavať bielkoviny z kostrového svalstva, aby si udržalo telesné funkcie. Výsledkom je, že nedostatok bielkovín vedie časom k úbytku svalovej hmoty.

Aj mierny nedostatok bielkovín môže spôsobiť úbytok svalovej hmoty, najmä u starších ľudí. V dôsledku toho všetkého sa môžete cítiť slabí a neschopní vykonávať cvičenia alebo veci, ktoré ste robili v minulosti.

  • Oslabenie kostí a zlomeniny

Svaly nie sú jediné tkanivá, ktoré sú ovplyvnené nízkym príjmom bielkovín. Ohrozené sú aj vaše kosti. Nedostatočná konzumácia bielkovín môže oslabiť vaše kosti a zvýšiť riziko zlomenín.

Štúdie u žien po menopauze ukázali, že vyšší príjem bielkovín je spojený s nižším rizikom zlomenín, pričom najväčší prínos majú bielkoviny živočíšneho pôvodu.

Bielkoviny teda pomáhajú udržiavať pevnosť a hustotu kostí, zatiaľ čo ich nedostatočný príjem sa spája s nižšou hustotou kostí a zvýšeným rizikom zlomenín.

  • Zvýšená náchylnosť na infekcie

Nedostatok bielkovín môže ovplyvniť aj imunitný systém, čo má za následok, že znížená funkcia imunitného systému zvyšuje riziko alebo závažnosť infekcií.

Dokonca aj okrajovo nízky príjem bielkovín môže znížiť funkciu imunitného systému a schopnosť organizmu bojovať proti infekciám, ako je napríklad bežné prechladnutie.

Zvýšená chuť do jedla a príjem kalórií

Hoci je slabá chuť do jedla jedným z príznakov závažného nedostatku bielkovín, zdá sa, že pri miernych formách nedostatku je to naopak. Keď je váš príjem bielkovín nedostatočný, vaše telo sa snaží obnoviť stav bielkovín zvýšením chuti do jedla.

Deficit bielkovín však nevedie k zbytočnej chuti na jedlo, aspoň nie u každého. Môže selektívne zvýšiť chuť ľudí na slané jedlá, ktoré majú zvyčajne vysoký obsah bielkovín.

Problém je v tom, že k slaným potravinám je neobmedzený prístup, ale majú vysoký obsah kalórií. Množstvo bielkovín v týchto potravinách je často výrazne nízke v porovnaní s počtom kalórií, ktoré poskytujú.

V dôsledku toho môže nízky príjem bielkovín viesť k priberaniu na váhe a obezite. Ak máte neustále pocit hladu a máte problém udržať príjem kalórií pod kontrolou, skúste do každého jedla pridať chudé bielkoviny.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*