Neodolateľný orechový koláč s lahodným krémom a čokoládou: Pre všetkých maškrtníkov!

Ingrediencie:
Piškóta

  • 60 g kryštálového cukru
  • 6 bielkov
  • 160 g práškového cukru
  • 160 g mletých orechov
Krém
  • 500 ml mlieka
  • 160 g kryštálového cukru
  • 6 žĺtkov
  •  4 polievkové lyžice škrobu
  • kôra z jedného citróna
  • šťava z jedného citróna
  • 250 ml 35% šľahačky
Čokoládová vrstva
  • 60 g horkej čokolády
  • 40 ml smotany

Postup
  1. Z bielkov vyšľahajte za postupného pridávania kryštálového cukru tuhý sneh. Mleté orechy zmiešajte s práškovým cukrom a opatrne vmiešajte do pripraveného snehu.Plech vyložte papierom na pečenie, vlejte orechovo-snehové cesto, vložte do rúry predhriatej na 175°C a pečte 25 až 30 minút podľa výkonu vašej rúry.
  2. Kým sa korpus upečie, pripravte si krém. Smotanu vyšľahajte dotuha a dajte chladiť do chladničky. Žĺtka vyšľahajte s cukrom, mliekom a škrobom, pridajte jemne nastrúhanú citrónovú kôru a zmes priveďte do varu. Varte za stáleho miešania na miernom plameni, pokiaľ nie je zmes hladká a jemná. Nič nepokazíte vodným kúpeľom.
  3. Vypnite plameň, pridajte citrónovú šťavu a krém nechajte úplne vychladnúť. Potom vyšľahajte do peny a nakoniec pridajte vychladenú šľahačku.
  4. Posledným bodom je čokoládová vrstva. Smotanu nalejte do vhodnej nádoby, zahrejte, pridajte nalámanú čokoládu a vymiešajte do hladka. Pokiaľ máte radi, môžete po vychladnutí pridať trochu rumu či koňaku.
  5. Upečený korpus rozrežte na dva pláty, omrvinky použite na ozdobu. Oba pláty potrite čokoládovou vrstvou a uložte na pol hodiny do chladu. Potom potrite jednu časť krémom, priklopte druhou časťou a navrstvite zvyšok krému. Povrch dezertu posypte korpusovými omrvinkami. Hotový koláč nechajte odpočívať cez noc v chladničke. Pred podávaním môžete podľa chuti pocukrovať.
Dobrú chuť!👌👌😊 Ak sa Vám recept páči, podeľte sa oň aj s ostatnými:)

Autor receptu: Hanka Šotková

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*