Potrebujeme:
- Sušienky
- 60 g kryštálového cukru
- 6 vaječných bielkov
- 160 g práškového cukru
- 160 g mletých orechov
Krém
- 500 ml mlieka
- 160 g kryštálového cukru
- 6 vaječných žĺtkov
- 4 polievkové lyžice škrobu
- kôra z jedného citróna
- šťava z jedného citróna
- 250 ml 35% šľahačky
Čokoládová vrstva
- 60 g horkej čokolády
- 40 ml smotany
Postup
- Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a postupne pridávame kryštálový cukor. Mleté orechy zmiešajte s práškovým cukrom a jemne vmiešajte do pripraveného snehu.
- Plech vyložte papierom na pečenie, nalejte orechovo-snehové cesto, vložte do rúry vyhriatej na 175 °C a pečte 25 až 30 minút v závislosti od výkonu vašej rúry.
- Pred upečením korpusu pripravte krém. Šľahačku vyšľahajte do tuha a uložte do chladničky. Žĺtky vyšľahajte s cukrom, mliekom a škrobom, pridajte najemno nastrúhanú citrónovú kôru a zmes priveďte do varu. Varte na miernom ohni za stáleho miešania, kým zmes nie je hladká a jemná. Vodným kúpeľom nič nepokazíte.
- Vypnite plameň, pridajte citrónovú šťavu a nechajte krém úplne vychladnúť. Potom šľahajte do peny a nakoniec pridajte vyhladenú šľahačku.
- Posledným bodom je čokoládová vrstva. Smotanu nalejte do vhodnej nádoby, zohrejte, pridajte nalámanú čokoládu a šľahajte do hladka. Ak chcete, môžete po vychladnutí pridať trochu rumu alebo koňaku.
- Upečenú kôrku nakrájajte na dva plátky, omrvinky použite na ozdobu. Oba pláty potrieme čokoládovou polevou a dáme na pol hodiny do chladničky. Potom jednu časť natrite krémom, prikryte druhou časťou a navrstvite zvyšok krému. Povrch dezertu posypte omrvinkami. Hotový koláč nechajte cez noc odpočívať v chladničke. Pred podávaním môžete koláč podľa chuti dosladiť.
DOBRÚ CHUŤ!
Autorka receptu: Hanka Šotková
Leave a Reply