Orechový dezert s lahodným krémom a čokoládou: Nedá sa mu odolať!

Potrebujeme:
  • Sušienky
  • 60 g kryštálového cukru
  • 6 vaječných bielkov
  • 160 g práškového cukru
  • 160 g mletých orechov
Krém
  • 500 ml mlieka
  • 160 g kryštálového cukru
  • 6 vaječných žĺtkov
  • 4 polievkové lyžice škrobu
  • kôra z jedného citróna
  • šťava z jedného citróna
  • 250 ml 35% šľahačky
Čokoládová vrstva
  • 60 g horkej čokolády
  • 40 ml smotany
Postup
  1. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a postupne pridávame kryštálový cukor. Mleté orechy zmiešajte s práškovým cukrom a jemne vmiešajte do pripraveného snehu.
  2. Plech vyložte papierom na pečenie, nalejte orechovo-snehové cesto, vložte do rúry vyhriatej na 175 °C a pečte 25 až 30 minút v závislosti od výkonu vašej rúry.
  3. Pred upečením korpusu pripravte krém. Šľahačku vyšľahajte do tuha a uložte do chladničky. Žĺtky vyšľahajte s cukrom, mliekom a škrobom, pridajte najemno nastrúhanú citrónovú kôru a zmes priveďte do varu. Varte na miernom ohni za stáleho miešania, kým zmes nie je hladká a jemná. Vodným kúpeľom nič nepokazíte.
  4. Vypnite plameň, pridajte citrónovú šťavu a nechajte krém úplne vychladnúť. Potom šľahajte do peny a nakoniec pridajte vyhladenú šľahačku.
  5. Posledným bodom je čokoládová vrstva. Smotanu nalejte do vhodnej nádoby, zohrejte, pridajte nalámanú čokoládu a šľahajte do hladka. Ak chcete, môžete po vychladnutí pridať trochu rumu alebo koňaku.
  6. Upečenú kôrku nakrájajte na dva plátky, omrvinky použite na ozdobu. Oba pláty potrieme čokoládovou polevou a dáme na pol hodiny do chladničky. Potom jednu časť natrite krémom, prikryte druhou časťou a navrstvite zvyšok krému. Povrch dezertu posypte omrvinkami. Hotový koláč nechajte cez noc odpočívať v chladničke. Pred podávaním môžete koláč podľa chuti dosladiť.
DOBRÚ CHUŤ!

 

Autorka receptu: Hanka Šotková

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*