Hovorí sa, že ryby by mali byť dôležitou súčasťou jedálnička človeka. V tejto súvislosti je vhodné dodať aj to, že nie každý druh vodného tvora je rovnako bohatý na zdraviu prospešné vlastnosti.
Existuje niekoľko rýb, ktoré by sa na našich tanieroch mali objavovať veľmi často. Nie je žiadnym tajomstvom, že stredomorská strava je považovaná za jednu z najzdravších na svete.
Ryby sú základom stravy Španielov a Portugalcov (a do značnej miery aj Japoncov, hoci tí sú na druhom konci sveta) a obyvatelia týchto krajín im vďačia za svoju relatívnu dlhovekosť. Otázka znie: sú všetky druhy rýb rovnako zdravé?
Prečo sa ich oplatí jesť? Samozrejme, kvôli tomu, čo obsahujú. Ryby sú predovšetkým silným a jedinečným zdrojom omega-3 polynenasýtených mastných kyselín, bielkovín, vitamínov a minerálov.
Podľa usmernení lekárov a dietológov by sme tento typ „zostavy“ mikro a makroprvkov mali podávať dvakrát týždenne. Jedenie rýb by však nemalo byť bezmyšlienkovou činnosťou.
Oplatí sa vedieť, že tak, ako existujú druhy, ktoré sú na živiny oveľa chudobnejšie (sú aj také, ktoré narobia viac škody ako úžitku), sú ryby, ktoré zdravotne rozhodne vyčnievajú z radu. Nižšie uvádzame príklady takýchto druhov.
Najzdravšia ryba
Zoznam by mal začať často podceňovanou makrelou atlantickou. Drží rekord v obsahu zdravých mastných kyselín, niacínu a niektorých minerálnych látok ako selén, draslík, horčík a železo.
Makrela je tiež výborným zdrojom ľahko stráviteľných bielkovín, ktorých obsahuje až 24 gramov na 100 gramov mäsa.
Druhým kandidátom na šampióna zdravia rýb je losos. Keď hovoríme o tejto rybe, stojí za zmienku jej pôvod, pretože medzi divokým lososom a lososom chovaným na farme je obrovský rozdiel.
Divoký losos obsahuje o niečo menej mastných kyselín ako makrela, no je bohatší na bielkoviny a cholín – unikátnu chemickú zlúčeninu, ktorá má úžasný vplyv na fungovanie mozgu a pečene.
Tretie miesto na stupni víťazov patrí sardinkám. Toto sú ďalšie ryby (po makrele), ktoré sa v povedomí verejnosti neumiestňujú dostatočne vysoko.
Prečo sú sardinky také zdravé? Osobitnú zmienku si zaslúži, koľko vitamínu D, vápnika a železa obsahujú. Ich konzumácia je preto spojená s ochranou kostí a zubov, protirakovinovými vlastnosťami a prevenciou anémie.
Za zmienku stojí aj to, že táto ryba je naozaj lacná – takže môžete získať hlboký zdroj zdraviu prospešných vlastností za nízku cenu.
Leave a Reply