Poľská Karpatka so šľahačkou: Perfektná na každé popoludnie!

Ingrediencie na cesto:
  • 300 ml vody
  • 170 g hladkej múky
  • 150 g masla
  • 6 vajec (veľkosť L)
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • Štipka soli
Ingrediencie na šľahačkový krém:
  • 600 ml smotany (30 – 36%)
  • 400 g syra mascarpone
  • 90 g práškového cukru
Voliteľné:
  • 2 polievkové lyžice želatíny
  • 80 ml vriacej vody na želatínu
Okrem toho:
  • práškový cukor na posypanie

Postup:
  1. V hrnci na miernom ohni uvaríme vodu a maslo. Po prevarení, udržiavajúc hrniec stále na miernom ohni, postupne za stáleho miešania pridávame pšeničnú múku so štipkou soli. Pokračujte v miešaní, kým sa cesto nestane sklovitým a nepohne sa z panvice, nechajte vychladnúť. Po úplnom vychladnutí dáme cesto do misy a mixérom ho roztlačíme, pridáme po jednom vajci a prášku do pečiva. Miešame, kým hmota nie je jednotná.
  2. Pripravenú hmotu rozdeľte na dve rovnaké časti. Polovicu cesta dáme do obdĺžnikovej formy 24 x 38 cm, vyložíme papierom na pečenie a vymažeme olejom. Cesto rozotrieme po celom povrchu formy. Formu vložíme do rúry predhriatej na 200 °C (horný a dolný ohrev) a pečieme 20 minút. Po upečení vyberieme formu z rúry a stiahneme z cesta papier na pečenie. S druhou polovicou cesta urobte to isté ako s prvou.
  3. Keď máme hotové dva tortové vrchy, začneme robiť krém zo šľahačky.
  4. Smotanu nalejeme do misky a vyšľaháme dotuha. Potom pridajte práškový cukor. Vyskúšaním šľahačky si overíme, či je množstvo cukru pre nás to čo chceme. Po zmiešaní práškového cukru so šľahačkou, postupne pridávame syr mascarpone. Kto má rád kompaktnejšie hmoty, môže do hmoty pridať želatínu (2 polievkové lyžice želatíny rozpustené v 80 ml vriacej vody a vychladnuté). Želatínu s hmotou krátko premiešame, len toľko, aby sa suroviny navzájom spojili.
  5. Na jeden vrch torty položíme šľahačkový krém a prikryjeme druhým, pričom ho zľahka zatlačíme. Pred konzumáciou vrch koláča posypeme práškovým cukrom.
Prajeme Vám DOBRÚ CHUŤ!👌👩‍🍳

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*