Pôsobí preventívne proti rakovine, protizápalovo, je silným spaľovačom tukov a dokonca je vhodný na zníženie krvného tlaku.

Každá časť zeleru, stonka, list a dokonca aj semená sú jedlé a plné živín. Zelerové listy sa často pridávajú aj do polievok a príloh a mleté zelerové semeno je dokonalým korením.

Olejová zložka v semenách, apoil, je zodpovedná za charakteristickú vôňu zeleru a mnohé zdraviu prospešné látky. Zeler je bohatý na vitamíny B6, C, A, K, kyselinu listovú, vápnik a vlákninu.

Pozrime sa, ako to prospieva nášmu zdraviu
Protizápalový

Zeler je plný antioxidantov, ktoré bojujú proti voľným radikálom, ktoré zohrávajú úlohu pri zápaloch.

Zeler sa môže používať ako prírodný liek na mnohé zápalové ochorenia, ako sú ochorenia pečene a obličiek, artritída, syndróm dráždivého čreva, kožné ochorenia a infekcie močových ciest.

Znižuje hladinu cholesterolu

3-n-butylftalid v zeleri je zložka, ktorá znižuje hladinu tukov v krvi. Zelerové doplnky môžu tiež znížiť hladinu cholesterolu v krvi.

Proti vysokému krvnému tlaku

Vysoký krvný tlak zvyšuje aj riziko ischemickej choroby srdca. Výťažky zo semien zeleru majú antihypertenzné účinky. Zeler je bohatý na draslík a vápnik, ktoré podporujú zdravie srdca.

Ochorenia pečene a obličiek

Zeler je ideálna potravina na čistenie pečene. Pravidelná konzumácia má ochranné účinky na zdravie obličiek a pečene. Má vysoký obsah vitamínov C, B a A a tiež močopudný účinok, ktorý pomáha pri detoxikácii.

Podporuje chudnutie

Medzi potraviny, ktoré sú povolené v programoch na chudnutie, patria. Keďže má nízky obsah kalórií a sacharidov, ale je bohatá na vlákninu, je to ideálna príloha. Ak ste ešte neochutnali pečené zelerové halušky, môžete ich vyskúšať.

Proti nadúvaniu, podporuje trávenie

Jeho diuretické vlastnosti sú spojené s mnohými tráviacimi účinkami. Konzumácia zeleru je výborná proti zadržiavaniu vody, nadúvaniu a má tráviace účinky.

Môže mať aj preventívny účinok na rakovinu

Zeler patrí medzi zeleninu, ktorá má preventívne účinky proti rakovine, rovnako ako fenikel, mrkva, paštrnák a petržlen.

Zeler obsahuje polyacetylén, ktorý pomáha odstraňovať toxíny, posilňuje imunitný systém a zabraňuje vzniku rakovinových buniek, najmä rakoviny prsníka a leukémie.

Obsahuje aj deriváty kumarínu, ktoré pomáhajú predchádzať vzniku krvných zrazenín.

Ak sa vám tento článok páčil, nezabudnite ho zdieľať so svojimi priateľmi!

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*