Preferujete banány zelené, žlté alebo hnedé? Každá z farieb banánu prináša iné zdravotné výhody!

Banány milujeme z mnohých dôvodov. Toto tropické ovocie nám skrátka chutí a vzhľadom na vysoký obsah vitamínov a minerálov blahodárne pôsobí na naše zdravie. Preferujete banány zelené, žlté alebo hnedé? Možno vás prekvapí, že každá z farieb banánu prináša jedinečné zdravotné výhody.

Prečo sú banány zdravé?

Banány patria k najzdravším druhom ovocia. Tieto tropické plody sú totiž bohaté na vlákninu a bielkoviny. Tiež v nich nájdete vysoké množstvo vitamínov B6 a C a minerálnych látok, ku ktorým patrí draslík, horčík, meď a mangán. Banány neobsahujú prakticky žiadny tuk. Sú však významným zdrojom prírodnej glukózy, a tak vášmu mozgu, srdcu a svalom dodajú rýchlu energiu. Zaujíma vás, či by ste mali jesť zelené, žlté alebo hnedé banány? Každá z týchto farieb banánu má pre vás množstvo ďalších zdravotných výhod.

Zelené banány majú nízky glykemický index

Zelené a menej zrelé banány sú vhodné pre všetkých, ktorí sa snažia udržať hladinu cukru v krvi pod kontrolou. Zelené banány sú totiž bohaté na pektín a majú vyšší obsah škrobov, tieto látky držia hladinu cukru v krvi po jedle na uzde, pretože zaisťujú, že zelené banány majú nízky glykemický index. Ako banány postupne dozrievajú a žltnú, škroby sa v nich menia na cukry.

Okrem toho, že zelené banány obsahujú vysoké množstvo škrobu a pektínu, sú tiež bohaté na vlákninu. Práve táto kombinácia vám po ich konzumácii dodá pocit plnosti a zníži chuť do jedla, čo oceníte zvlášť pri chudnutí. Kombinácia látok v zelených banánoch má taktiež probiotický účinok, a tak blahodárne ovplyvňuje trávenie.

Preferujete celé žlté alebo žlté s hnedými škvrnami?

Nadáte dopustiť na banány, ktorých šupka je sýto žltá bez akýchkoľvek škvrniek? V tejto fáze zrenia sú banány chutnejšie a sladšie ako tie zelené. Zatiaľ čo hladina škrobu v žltých banánoch klesá, v týchto plodoch sa zvyšuje množstvo antioxidantov, ktoré chránia telo pred nebezpečnými voľnými radikálmi. Tieto antioxidanty (vrátane dopamínu) znižujú riziko srdcových chorôb a degeneratívnych ochorení.

A čo keď si pochutnávate na žltom banáne s hnedými škvrnami? Tento banán je už zrelší a sladší, stále je však bohatý na výrazné množstvo antioxidantov. Zaujímavosťou je, že táto fáza zrenia banánu patrí všeobecne k tým chuťovo najobľúbenejším.

Hnedé banány. Ideálne ako prísada do múčnikov

V prípade hnedých a mäkkých banánov si väčšina z nás myslí, že tieto plody majú už to najlepšie za sebou. Táto fáza zrenia banánov obsahuje najviac cukrov, preto by sa mäkkým a hnedým banánom mali vyhýbať diabetici alebo ľudia, ktorí si musia strážiť hladinu cukru v krvi. Aj hnedé banány však majú zdravotné výhody. Obsahujú totiž látku tryptofán, ktorá dokáže znižovať stres a úzkosť. V hnedých banánoch tiež nájdete živiny, ktoré podporujú zdravie kostí a svalov.

Ak Vás článok zaujal, podeľte sa oň aj s ostatnými na Facebooku. Ďakujeme.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*