Proteínové tyčinky a šokujúce zistenia! Nenechajte sa oklamať!

Cestou domov z posilňovne, plní endorfínov, sa často necháme zlákať ich lesklými obalmi so sci-fi názvami. Ukrývajú tyčinku so skvelou sladkou chuťou, ktorá evokuje pocit, že vďaka nej nám bicepsy narastú takmer bez námahy. Aká je skutočnosť?
Vysoká cena nie je vždy zárukou kvality výrobku. Odborníci na testovanie nakúpili 33 proteínových tyčiniek rôzneho pôvodu, ceny, hmotnosti, ale predovšetkým rôzneho zloženia a podrobili ich veľkému porovnaniu. Zistili, že zďaleka nie všetky ponúkajú spotrebiteľovi to, čo by očakával od “športovej výživy”.

Problém je na samom začiatku. “Výrobcovia majú rôzne predstavy o marketingu proteínových tyčiniek aj o ich legislatívnom zaradení. Niektorí ich považujú za bežnú potravinu, iní za doplnok stravy, ďalší ich označujú za potravinu pre zvláštnu výživu. V neposlednom rade inak vnímajú obsah a kvalitu samotných bielkovín či použitie sladidiel,” hovorí Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

A tak sa stane, že si kúpite tyčinku, ktorá je z polovice zložená z kvalitných bielkovín a obsahuje minimum sacharidov a žiadne umelé sladidlá, a vedľa nej za takmer rovnakú cenu inú tyčinku, ktorá má len 20 percent bielkovín, ale takmer 50 percent sacharidov a je celá pokrytá sladkou čokoládovou polevou. Na jednej strane kvalitný zdroj bielkovín po tréningu, na druhej strane viac-menej sladká tyčinka, ktorá vám dodá maximálne rýchlu energiu.

Bielkoviny z jedného zdroja nestačia

Bielkoviny alebo proteíny sú makroživiny, ktoré sú nevyhnutné pre správny vývoj a udržiavanie zdravých tkanív, svalových buniek, ako aj pre správnu tvorbu krvi. Všetky bielkoviny, ktoré ľudské telo potrebuje, sa skladajú z dvadsiatich aminokyselín. Niektoré z nich si telo dokáže vyrobiť samo, niektoré musíme prijať v potrave – ide o osem esenciálnych aminokyselín, o ktorých tak často počúvame. Nie všetky zdroje bielkovín (tvaroh, strukoviny, mäso, vajcia atď.) ich obsahujú – preto je dobré ich zdroje striedať. A tiež zistite, z akého zdroja získava bielkoviny “naša” proteínová tyčinka.

Bielkoviny sú témou nielen pre odborníkov na výživu (ktorí sa nikdy presne nezhodli na tom, aké je ideálne množstvo bielkovín), ale aj pre športovcov na regeneráciu a budovanie svalov a pre tých, ktorí chcú schudnúť. Bielkoviny zasýtia oveľa viac ako sacharidy alebo tuky a odďaľujú pocit hladu. Tí, ktorí z tohto dôvodu siahajú po proteínových tyčinkách, by si mali dávať pozor najmä na obsah sacharidov a ich pôvod. Kvalitná tyčinka by mala obsahovať bielkoviny z rôznych zdrojov, komplexné sacharidy (nie pridanú fruktózu) a kvalitné prírodné tuky (nie stužené).

Rozhodujúca je aj kvalita ostatných zložiek

Časopis dTest sa zameral predovšetkým na obsah, kvalitu a vstrebateľnosť bielkovín (preto si tieto tyčinky kupujeme), ale aj na obsah, pôvod a kvalitu sacharidov a ďalších zložiek. Zaujímavým zistením je, že iba dve tyčinky mali obsah bielkovín 50 percent, pričom najnižší obsah bol iba 16 percent – v takom prípade už možno ani nemôžeme hovoriť o proteínovej tyčinke.

“Čo sa týka zdrojov bielkovín, narazili sme na celkovo deväť rôznych zdrojov, ktoré výrobcovia uvádzajú na svojich obaloch: mlieko, srvátka, sója, kolagén (želatína), hrach, ryža, obilniny, vajcia a pridané rozvetvené aminokyseliny BCAA,” hovorí šéfredaktorka Hana Hoffmannová. Samozrejme, nie všetky tyčinky obsahujú všetky zdroje – niektoré čerpajú zo štyroch, iné len z jedného.

Osobitnú pozornosť by sme mali venovať sacharidom. Proteínová tyčinka neslúži primárne ako rýchly zdroj energie, preto nie je dôvod, aby obsahovala príliš veľa sacharidov, nehovoriac o rýchlych cukroch, ktoré sú vhodné skôr pred športom a nie po ňom. Niektoré z testovaných výrobkov sa môžu “pochváliť” až 30 percentami cukru v zložení. Pridaný cukor, t. j. nie prírodný, napríklad z pridaného sušeného ovocia, bol prítomný v polovici tyčiniek. Podobne je to aj s tukmi – samozrejme, je lepšie, ak tuk v tyčinke pochádza z prírodných zdrojov, orechov, semien alebo je pridaný vo forme masla či kokosového tuku, než z potenciálne škodlivých čiastočne stužených alebo stužených tukov.

Súboj tyčiniek: Cena často nerozhoduje

V teste nás prekvapila pomerne lacná tyčinka, ktorú môžeme kúpiť v DM drogérii: Das gesunde Plus Sportness Eiweiss 50%. Nielenže polovicu jeho hmotnosti tvoria bielkoviny zo štyroch kvalitných zdrojov, ale obsahuje aj kvalitné tuky a žiadny pridaný cukor alebo fruktózu. Celkovo sa radí na piate miesto medzi tyčinkami, ktoré sú dvakrát drahšie ako tyčinky rovnakej alebo veľmi podobnej kvality. Víťazom sa teda stala tyčinka BioTechUSA Zero Bar so štyrmi zdrojmi bielkovín z izolátu (pozri krabičku), iba šiestimi gramami sacharidov na balenie a 7,5 % prírodného tuku.

Najväčšie “prepadáky” obsahovali približne 40 percent sacharidov, z ktorých polovicu často tvorili pridané cukry. Obsah bielkovín sa vtedy pohyboval od 16 do 32 %. Okrem toho niektoré obsahovali pomerne veľa tuku (až 20 %), často buď stuženého, alebo čiastočne stuženého tuku (alebo oboje).

Čo si o tom myslíte vy?

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*