- Biely boršč je menej kyslý a aromatickejší, pretože sa varí z kvásku z pšeničnej múky a vývaru v slanine.
Ingrediencie v tomto recepte:
Kvások:
- pol šálky pšeničnej múky
- kôrka z jedného krajca celozrnného chleba (nie je povinná)
- 2 strúčiky cesnaku – rozdrvené
- 1 šálka vody
Polievka:
- 2 litre vývaru z údeného mäsa (napríklad varenej chudej údenej slaniny alebo klobásy)
- predtým pripravený kvások
- 1 bobkový list
- 1 strúčik cesnaku
- 1 stredne veľká mrkva
- 2-3 zrnká nového korenia
- 2 polievkové lyžice čerstvo nastrúhaného chrenu
- 3 polievkové lyžice hustej kyslej smotany (18 % tuku)
- 1 vňať majoránky
- soľ, korenie
- vajcia uvarené natvrdo, keď je boršč pripravený na podávanie
Postup:
- Do hrnca nasypeme pšeničnú múku, pridáme prelisovaný cesnak a zalejeme teplou, ale nie horúcou vodou. Zmiešajte s takým množstvom vody, aby vznikla kaša a potom nechajte asi 4 – 5 dní na teplom a slnečnom mieste. Po tomto čase bude mať charakteristický kyslastý zápach (nebojte sa – počas varenia zmizne). Kvások môžete preliať do pohárov alebo fliaš a skladovať aj mesiac.
- Kvások pridajte do vývaru pripraveného so slaninou. Urobte to podľa svojej chuti, aby kyslosť bola ok pre vaše chuťové poháriky :). Pridajte bobkový list, rozdrvený strúčik cesnaku, nové korenie, chren, na plátky nakrájanú mrkvu a na kocky nakrájanú bielu klobásu. Zmes uvarte.
- Potom ju stiahnite z ohňa a do niekoľkých lyžíc horúcej polievky vlejte smotanu. Premiešajte ju a podľa chuti dochuťte soľou a majoránom.
- Medzitým uvarte zemiaky zvlášť – inak stvrdnú a sú nechutné.
- Varte, kým polievka neprejde intenzívnou vôňou mäsa a byliniek. Podávame s plátkami klobásy a mrkvy; môžeme pridať aj natvrdo uvarené vajce.
Leave a Reply