Recept na biely boršč s vajcom a klobásou od mojej poľskej kamarátky. Rozhodne vyskúšajte!

  • Biely boršč je menej kyslý a aromatickejší, pretože sa varí z kvásku z pšeničnej múky a vývaru v slanine.
Ingrediencie v tomto recepte:
Kvások:
  • pol šálky pšeničnej múky
  • kôrka z jedného krajca celozrnného chleba (nie je povinná)
  • 2 strúčiky cesnaku – rozdrvené
  • 1 šálka vody
Polievka:
  • 2 litre vývaru z údeného mäsa (napríklad varenej chudej údenej slaniny alebo klobásy)
  • predtým pripravený kvások
  • 1 bobkový list
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 stredne veľká mrkva
  • 2-3 zrnká nového korenia
  • 2 polievkové lyžice čerstvo nastrúhaného chrenu
  • 3 polievkové lyžice hustej kyslej smotany (18 % tuku)
  • 1 vňať majoránky
  • soľ, korenie
  • vajcia uvarené natvrdo, keď je boršč pripravený na podávanie
Postup:
  1. Do hrnca nasypeme pšeničnú múku, pridáme prelisovaný cesnak a zalejeme teplou, ale nie horúcou vodou. Zmiešajte s takým množstvom vody, aby vznikla kaša a potom nechajte asi 4 – 5 dní na teplom a slnečnom mieste. Po tomto čase bude mať charakteristický kyslastý zápach (nebojte sa – počas varenia zmizne). Kvások môžete preliať do pohárov alebo fliaš a skladovať aj mesiac.
  2. Kvások pridajte do vývaru pripraveného so slaninou. Urobte to podľa svojej chuti, aby kyslosť bola ok pre vaše chuťové poháriky :). Pridajte bobkový list, rozdrvený strúčik cesnaku, nové korenie, chren, na plátky nakrájanú mrkvu a na kocky nakrájanú bielu klobásu. Zmes uvarte.
  3. Potom ju stiahnite z ohňa a do niekoľkých lyžíc horúcej polievky vlejte smotanu. Premiešajte ju a podľa chuti dochuťte soľou a majoránom.
  4. Medzitým uvarte zemiaky zvlášť – inak stvrdnú a sú nechutné.
  5. Varte, kým polievka neprejde intenzívnou vôňou mäsa a byliniek. Podávame s plátkami klobásy a mrkvy; môžeme pridať aj natvrdo uvarené vajce.
DOBRÚ CHUŤ!
Written By
More from redakcia
Lahodné, domáce sladkosti za 10 minút! Bez cukru, rýchle a zdravé!
Ingrediencie: 80 g ovsených vločiek 100 g vlašských orechov 150 g vykôstkovaných...
Read More
Leave a comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *