Ingrediencie:
- 4 vajcia
- 2/3 šálky cukru (150 g)
- 1/4 čajovej lyžičky soli (2 g)
- 3/4 šálky polohrubej múky (120 g)
- 1/4 šálky zemiakovej múky (1 plná polievková lyžica, 20 g)
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva (5 g)
Na sušienkový punč
- 1/2 šálky prevarenej vody
- 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy
- 1 lyžička cukru
Na citrónový krém
- 2 smotanové pudingy bez cukru (2 x 40 g)
- 2/3 šálky cukru (150 g)
- 1/2 šálky citrónovej šťavy (2-3 veľké citróny) 125 ml
- 1,5 šálky vody (375 ml)
- 250 g mäkkého masla
- 1 balíček sušienok (cca 200 g)
Na citrónovú penu
- 600 g 30% smotany, vychladenej
- 2 citrónové želé
- + 2 citrónové želé navyše
Postup:
- Cesto:Do misy mixéra dáme vajcia, pridáme cukor a soľ a celé šľaháme 15 minút, kým pena nie je tuhá a veľmi svetlá.
- Medzitým zmiešajte múku, zemiakovú múku a prášok do pečiva v samostatnej miske a preosejte.
- Keď je pena hotová, odstavte mixér a pomaly pridávajte suché ingrediencie, pričom jemne, ale zároveň dôkladne miešajte, aby ste dosiahli na dno misy.
- Hotové cesto vylejeme na plech, ktorého dno je vystlané papierom na pečenie.
- Piškótu pečieme na druhom stupni odspodu v rúre predhriatej na 160 stupňov C (horný a spodný ohrev, bez horúceho vzduchu).Po upečení ihneď vyberieme z rúry a necháme vychladnúť.
- Punč: Všetky ingrediencie spolu zmiešame. Punč je možné pripraviť vopred a skladovať v chladničke.
- Krém: Za občasného miešania prevarte jeden pohár vody, citrónovú šťavu a všetok cukor. Medzitým zmiešame zvyšnú 1/2 hrnčeka vody s pudingmi. Keď voda s cukrom a citrónom zovrie, zlejeme rozmixované pudingy a za stáleho miešania uvaríme (puding sa ľahko pripáli).
- Keď puding vrie, vypneme oheň, puding pevne prikryjeme a necháme vychladnúť. Mäkké maslo potom rozdrobíme a po lyžičke pridáme vychladnutý puding. Hotový krém dáme na predtým namočenú piškótu, zarovnáme a prikryjeme vrstvou sušienok.
- Pena: Želé rozpustíme v 1 šálke horúcej vody (250 ml) a necháme vychladnúť. Potom vychladnutý smotanu vyšľaháme dotuha. Potom pomaly prilievame vychladnuté želé. Všetko krátko premiešame. Keď hmota začne mierne tuhnúť, poukladáme ju na sušienky. Cesto dáme do chladničky na koncentráciu.
- V tomto čase rozpustite ďalšie želé v dvoch polovičných pohároch horúcej vody (400 ml). Keď želé začne tuhnúť, nalejeme ho na vrch koláča. Vložte ich do chladničky na niekoľko hodín alebo cez noc.
Prajeme dobrú chuť a príjemnú prípravu!
Leave a Reply