
„Kačamaková diéta“ nie je oficiálne uznávanou diétou, no v poslednom čase sa v niektorých kruhoch spomína ako jednoduchá diéta založená na konzumácii kačamaku (polenty) – pre jej sýtosť, jednoduchosť a nízky príjem tukov (ak je pripravovaná bez prísad ako syr, smotana, maslo).
Prinášame vám skúsenosť Mariji (38) z Belehradu, ktorá vyskúšala túto obľúbenú diétu:
“Od kamarátky som sa dopočula, že držala akúsi “polentovú diétu” a za týždeň schudla 3 kilá, tak som sa rozhodla, že to skúsim. Polentu milujem a páčilo sa mi, že nemusím nič zložité variť.”
Pravidlá boli jednoduché: tri hlavné jedlá denne, kde hlavnou časťou taniera bola kaša, bez pridaného tuku. Okrem toho som jedla trochu nízkotučného syra, kyslého mlieka, alebo šalátu bez oleja.
Prvé dva dni ma mierne bolela hlava a cítila som sa malátna, no potom sa moje telo začalo prispôsobovať. Kačamak ma zasýtil, lebo pomaly trávi.
Najväčšou výzvou bol pre mňa nedostatok bielkovín a túžba po niečom „konkrétnejšom“ – mäse alebo vajciach. Ale pila som veľa vody a zeleného čaju.
Po 7 dňoch váha ukázala o 2,8 kg menej. Nebolo to veľkolepé, ale cítila som sa ľahšia a môj žalúdok bol viditeľne menší. Len čo som začala normálne jesť, vrátilo sa pol kila – čo som očakávala.
Túto diétu by som neopakovala často, pretože má nízky obsah bielkovín a môže rýchlo omrzieť, ale ako krátkodobý „reset“ to nie je zlé.“
Leave a Reply