Sladký chlieb LEOPARD, ktorý ohromí rodinu aj každú návštevu!

Potrebujeme:
Základ:
  • 200 ml mlieko
  • 25 g kukuričný škrob
Cesto:
  • 300 g hladká múka
  • 100 g Kr. cukor
  • 50 ml olej
  • 1 ks pomaranč – kôra
  • 1 bal.vanilkový cukor
Jemné kakaové cesto:
  • 5 g kakao
  • 1 lyžica mlieko
Pre tmavé kakaové cesto:
  • 15 g kakao
  • 2 lyžice mlieko
Kvások:
  • 3,5 g sušené droždie
  • 50 ml mlieko
  • 1 lyžica hladká múka
  • 1 lyžička Kr. cukor

Postup:
  1. Najskôr pripravíme základ. 150 ml mlieka ohrejeme a vo zvyšnom mlieku rozmiešame kukuričný škrob. Zalejeme ho vriacim mliekom, dáme na mierny oheň a za stáleho miešania pripravíme hustú kašu. Odstavíme a necháme vychladnúť – občas premiešame, aby sa nevytvorila kôra.
  2. Kým základ vychladne, pripravíme kvások. 50 ml mlieka ohrejeme, pridáme cukor a miešaním ho rozpustíme. Pridáme múku a droždie. Necháme na teplom mieste vykysnúť. Ak nemáte sušené droždie, môžete použiť aj klasické čerstvé – cca 10 g.
  3. V malej miske zalejeme základ vykysnutým kváskom, pridáme cukor, kôru z pomaranča, olej a nakoniec aj múku. Spracujeme (môžeme rukami alebo mixérom) na hladké cesto, ktoré sa nelepí na ruky. Ak sa lepí, pridajte viac múky. Cesto necháme kysnúť cca pol hodinu.
  4. Vykysnuté cesto rozdelíme na 2 časti. Jednu časť rozdelíme ešte raz, aby sme dostali dve časti, čiže celkovo budeme mať 3 – jedno biele veľké, do jedného pridáme 5 g kakaa rozmiešaného v 1 lyžicu mlieka a do tretieho pridáme 15 g kakaa rozmiešaného v 2 lyžiciach mlieka. Znovu prepracujeme.
  5. Všetky tri cestá rozdelíme na 9 rovnakých guličiek. Biele a najtmavšie cesto rozvaľkáme na tenší plátok. Do najtmavšieho cesta zabalíme rolku svetlejšieho cesta a celú kakaovú rolku zabalíme do bieleho cesta.
  6. Pripravíme si formu, ktorú vyložíme papierom na pečenie a poukladáme zrolované valčeky na seba. Zakryjeme utierkou a necháme kysnúť 1 hodinu.
  7. Rúru vyhrejeme na 200 stupňov, vrch chleba potrieme mliekom a vložíme ho do rúry. Teplotu hneď stiahneme na 170 stupňov a pečieme 35-40 minút.
Dobrú chuť!

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*