Slávny šéfkuchár vám poradí, ako pripraviť veľkonočnú šunku dokonale! Tieto triky by mala poznať každá gazdinka!

Každý myslí na šunku a všetky dobroty, ktoré k nej patria, ale málokto pozná triky na jej prípravu. Samozrejme, chuť šunky závisí od jej kvality, ale veľmi ju ovplyvňuje aj spôsob prípravy! Pozrime sa, na čo si dať pozor, ak chcete pripraviť chutnú veľkonočnú šunku!

  • uvarte ju aspoň deň pred konzumáciou, inak ju nebudete môcť poriadne nakrájať
  • šunku umyte a potom ju namočte na noc, aby sa odstránila prebytočná soľ a aby sa sušené vlákna nasiakli a ľahšie sa uvarili
  • pred namáčaním odrežte kožu a tuk pod ňou
  • šťava, v ktorej sa namáča, môže byť ochutená cesnakom, bielym vínom
  • nevarte v tlakovom hrnci, vrstva tuku sa tu rýchlo roztopí a mäso bude žuvacie. Dajme tomu viac času: musí sa variť toľko hodín, koľko šunka váži.

Do vriacej vody pridajte cibuľu, korenie a bobkové listy. Nechajte ju vychladnúť vo vlastnej šťave a potom ju sceďte. Šťavu môžete použiť aj na prípravu fazuľovej polievky.

Je z nej dobrá šunka:
  • 1. Dusičnany dodávajú mäsu charakteristickú sušenú chuť a zabezpečujú jeho čo najdlhšiu trvanlivosť.
  • 2. Neobsahuje žiadne pridané sacharidy
  • 3. Podľa špecifikácie môže šunka obsahovať 7 % soli a maximálne 25 % slaného nálevu a slanina môže mať hrúbku až 2 cm.
  • 4. Šunka, ktorá je lacnejšia, pravdepodobne obsahuje oveľa nižší podiel mäsových bielkovín
  • 5. Tradičná surová údená šunka by sa nikdy nemala uchovávať v chladničke
  • 6. Surovú šunku varte na pomalom ohni toľko hodín, koľko kilogramov
  • 7. Správny čas varenia zničí všetky baktérie
  • 8. Varená údená šunka, viazaná šunka, strojová šunka by sa mala pred konzumáciou skladovať v chladničke a nemala by sa variť.
Tu je uvedený postup prípravy dobrej domácej šunky:

Ktorý druh šunky si vybrať?

  • Najlepšia šunka, ktorú si môžete vybrať, je buď šunka s kosťou, alebo plece zo šunky, opečené nasucho. Vydrží až šesť mesiacov, pretože sa niekoľko mesiacov suší a potom údi. Ak chcete tradičnú chuť, kupujte ju od výrobcu.
  • Tradične údené šunky sa sušia mesiac, zrejú niekoľko týždňov a údia sa studeným dymom niekoľko hodín.
  • Rýchlo konzervovaná surová šunka obsahuje kuchynskú soľ a dusitany a vydrží mesiac.
  • Rýchlo konzervovaná varená šunka vydrží mesiac.
Ak sa Vám článok páčil, zdieľajte ho aj so svojimi priateľmi na Facebooku.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*