Vyprážaný karfiol je pravá maďarská klasika, ktorá môže byť ľahká a lahodná zároveň, ak je dobre pripravená. Jedným z tajomstiev tohto jedla je správna príprava ingrediencií a poťahu, ktorý dáva chrumkavú a zlatistú vrstvu.
1. Príprava karfiolu
Prvým krokom pri príprave je čerstvosť karfiolu: hlávky vyberajte tvrdé a bielej farby bez hnedastých škvŕn.
Karfiol rozoberieme na ružičky, potom sa oplatí krátko predvariť v mierne osolenej vode na 3-5 minút, aby nebol príliš mäkký, ale dostatočne tvrdý, aby pekne držal tvar pri obaľovaní.
2. Dokonale chrumkavé– Tajomstvo chrumkavosti
Na väčšinu vyprážaných jedál sa dobre hodí klasické trojobalenie – múka, vajíčko, strúhanka, no pomocou niekoľkých trikov sa dá urobiť ešte chutnejšie. Tu sú kroky:
Múka: Uistite sa, že všetky ružičky sú rovnomerne pomúčené, pomáha to prilepeniu vajíčka.
Vajcia: Vajcia rozšľaháme, osolíme a dokonca môžeme pridať štipku korenia alebo cesnakového prášku, aby bolo ešte chutnejšie.
Strúhanka: Tradičná strúhanka môže byť doplnená panko strúhankou (strúhanka na japonský spôsob), vďaka čomu je výsledok obzvlášť chrumkavý.
3. Tajomstvo pečenia
Vyprážanie karfiolu na oleji je kľúčovým bodom. Teplota oleja je veľmi dôležitá: zahrejte ho na 170-180 °C.
Ak je olej príliš studený, nasiakne veľa oleja a strúhanka sa stane ťažkou a mastnou, ak je príliš horúci, strúhanka sa rýchlo spáli, zatiaľ čo karfiol zostane vnútri surový.
Po upečení preložíme osmažený karfiol na papierovú utierku, aby absorboval prebytočný olej.
4. Podávanie nápadov
Vyprážaný karfiol je výborný takmer s každou prílohou, či už je to čerstvý šalát, zemiaková kaša alebo smažené zemiaky. Ale pre najlepšiu chuť sa oplatí karfiol poliať domácou, cesnakovo-kyslou smotanou alebo čerstvou petržlenovou vňaťou.
Tajomstvo vyprážaného karfiolu spočíva v starostlivej príprave a technike pečenia. Správna strúhanka a optimálna teplota pečenia dodávajú chrumkavosť, vďaka ktorej je toto jednoduché, no špeciálne jedlo také obľúbené.
Leave a Reply