- Na odmeranie ingrediencií použite 2,5 dl šálku.
Prísady na cesto:
- 7 žĺtkov
- 1 šálka polohr. múky
- 100 g masla
- 1/2 šálky cukru
- 1 štipka vanilky
- 1 čajová lyžička sódy bikarbóny (alebo prášku do pečiva)
Zloženie krému:
- 20 g želatíny
- 7 vaječných bielkov
- 1 šálka cukru
- 170 g masla
- 250 g kondenzovaného mlieka
- štipku citrónovej soli
- vanilka
Prísady na čokoládovú polevu:
- 150 g horkej čokolády
- 180 g šľahačky
- 30 g cukru
- 30 g masla
Príprava:
- Oddeľte bielka od žĺtkov. Bielky sa použijú na krém a žĺtky na základ torty.
- Tortový základ: Do žĺtkov pridáme cukor a vanilku, vyšľaháme do peny a pridáme maslo izbovej teploty. Zmiešajte múku s práškom do pečiva, ak používate sódu bikarbónu, pridajte ju do cesta. Do žĺtkovej zmesi pridajte múku a premiešajte. Okrúhlu formu na pečenie s odnímateľnými stenami vyložte papierom na pečenie a vložte do nej cesto. Pečte v rúre vyhriatej na 200 °C 17 až 20 minút.
- Krém: namočte želatínu do 1/2 šálky vody (voda by mala mať izbovú teplotu) a nechajte odstáť. Maslo vymiešajte v kuchynskom robote do nadýchanej konzistencie a potom pridajte kondenzované mlieko. Podľa chuti si môžete odložiť niekoľko lyžíc smotany na ozdobu, smotanu nechajte odstáť na izbovú teplotu. Želatínu vložte do hrnca, pridajte polovicu cukru, premiešajte a zahrejte na 60 stupňov (nevarte). Nechajte vychladnúť. Studené bielky šľahajte mixérom do tuha, potom pridajte zvyšný cukor, citrónovú soľ a vanilku. Pomaly prilievajte želatínu a priebežne miešajte mixérom. Pomaly pridávajte maslový krém.
- Tortový plát rozrežte ostrým nožom na dve časti, potom jeden plát vložte do tortovej formy so sponou, na vrch rozotrite polovicu krému, položte naň druhý plát a naň rozotrite zvyšný krém.
- Pripravte si polevu: čokoládu nalámte na malé kúsky a dajte do misky. Zohrejte smotanu s cukrom a nalejte na čokoládu. Miešajte, kým sa čokoláda nerozpustí, potom pridajte maslo a miešajte ďalších 4-5 minút. Steny tortovej formy odklopte a na tortu nalejte polevu, ktorú rovnomerne rozotrite po celej torte. Ak ste si odložili časť krému na zdobenie, použite ho na ozdobenie torty. Koláč vložte na 1 hodinu do chladničky.
DOBRÚ CHUŤ! Ak sa Vám recept páči, zdieľajte ho aj so svojimi priateľmi na Facebooku.
Leave a Reply