Torta z vtáčieho mlieka: Túto lahodnú krémovú pochúťku by som robila každý deň!

  • Na odmeranie ingrediencií použite 2,5 dl šálku.
Prísady na cesto:
  • 7 žĺtkov
  • 1 šálka polohr. múky
  • 100 g masla
  • 1/2 šálky cukru
  • 1 štipka vanilky
  • 1 čajová lyžička sódy bikarbóny (alebo prášku do pečiva)
Zloženie krému:
  • 20 g želatíny
  • 7 vaječných bielkov
  • 1 šálka cukru
  • 170 g masla
  • 250 g kondenzovaného mlieka
  • štipku citrónovej soli
  • vanilka
Prísady na čokoládovú polevu:
  • 150 g horkej čokolády
  • 180 g šľahačky
  • 30 g cukru
  • 30 g masla

Príprava:
  1. Oddeľte bielka od žĺtkov. Bielky sa použijú na krém a žĺtky na základ torty.
  2. Tortový základ: Do žĺtkov pridáme cukor a vanilku, vyšľaháme do peny a pridáme maslo izbovej teploty. Zmiešajte múku s práškom do pečiva, ak používate sódu bikarbónu, pridajte ju do cesta. Do žĺtkovej zmesi pridajte múku a premiešajte. Okrúhlu formu na pečenie s odnímateľnými stenami vyložte papierom na pečenie a vložte do nej cesto. Pečte v rúre vyhriatej na 200 °C 17 až 20 minút.
  3. Krém: namočte želatínu do 1/2 šálky vody (voda by mala mať izbovú teplotu) a nechajte odstáť. Maslo vymiešajte v kuchynskom robote do nadýchanej konzistencie a potom pridajte kondenzované mlieko. Podľa chuti si môžete odložiť niekoľko lyžíc smotany na ozdobu, smotanu nechajte odstáť na izbovú teplotu. Želatínu vložte do hrnca, pridajte polovicu cukru, premiešajte a zahrejte na 60 stupňov (nevarte). Nechajte vychladnúť. Studené bielky šľahajte mixérom do tuha, potom pridajte zvyšný cukor, citrónovú soľ a vanilku. Pomaly prilievajte želatínu a priebežne miešajte mixérom. Pomaly pridávajte maslový krém.
  4. Tortový plát rozrežte ostrým nožom na dve časti, potom jeden plát vložte do tortovej formy so sponou, na vrch rozotrite polovicu krému, položte naň druhý plát a naň rozotrite zvyšný krém.
  5. Pripravte si polevu: čokoládu nalámte na malé kúsky a dajte do misky. Zohrejte smotanu s cukrom a nalejte na čokoládu. Miešajte, kým sa čokoláda nerozpustí, potom pridajte maslo a miešajte ďalších 4-5 minút. Steny tortovej formy odklopte a na tortu nalejte polevu, ktorú rovnomerne rozotrite po celej torte. Ak ste si odložili časť krému na zdobenie, použite ho na ozdobenie torty. Koláč vložte na 1 hodinu do chladničky.
DOBRÚ CHUŤ! Ak sa Vám recept páči, zdieľajte ho aj so svojimi priateľmi na Facebooku.

 

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*