Toto ovocie je vitamínová bomba! Je neuveriteľné, koľko blahodárnych účinkov má na ľudské zdravie…

V obchode vyzerá nenápadne, na jazyku chutí božsky. Tak sa dá jednoducho vystihnúť ovocie kaki, ktoré v zime nájdete bežne vo väčších obchodoch.

Okrem názvu kaki sa mu hovorí churma, kakichurma, tomel, persimmon, kórejské mango, čínska slivka, medové jablko alebo šaronske ovocie.

Kaki je plod ovocného stromu tomelu japonského, jeho botanický názov v preklade znamená „Diovo ovocie“ a právom si toto označenie zaslúži. Kaki obsahuje mnoho cenných látok a má hneď niekoľko blahodarných účinkov na ľudské zdravie. Čím je také výnimočné?

Plod plný vitamínov

Kaki obsahuje vitamíny A, C, E a B6, z minerálov mangán, meď, horčík, draslík a fosfor. Obsahuje aj organické zlúčeniny, ako napríklad kyselinu betulínovú a rôzne karotenoidné zlúčeniny, ktoré spadajú do komplexu vitamínov B.

Okrem iného je tiež dobrým zdrojom vlákniny. Spoznajte všetky blahodárne účinky tohto „božského ovocia“ a vpustite do jedálnička trochu tej exotiky.

Posilní imunitný systém

Kaki je jedným z najcennejších zdrojov kyseliny askorbovej (vitamínu C). Pre predstavu: už jeden plod obsahuje približne 80% dennej odporúčanej dávky.

Vitamín C stimuluje imunitný systém a zvyšuje tvorbu bielych krviniek, ktoré sú primárnou obranou tela pred mikrobiálnymi, vírusovými a plesňovými infekciami.

Trávenie bez trápenia

Vďaka obsahuju vlákniny aj kaki môže prispieť k lepšiemu tráviacemu systému. Vláknina pomáha telu spracovávať potravu efektívnejším spôsobom, pridáva stolicu na objeme, stimuluje peristaltiku čriev, zvyšuje sekréciu žalúdočných a tráviacich štiav a zmiernenie príznakov zápchy a hnačky.

Navyše toto exotické ovocie prispieva aj k redukcii hmotnosti tým, že zabraňuje absorpcii lipidov.

Protinádorové vlastnosti

Tieto lahodné malé plody sú plné protirakovinových látok, antioxidantov, ktoré pomáhajú bojovať proti škodlivým voľným radikálom a zlepšiť tak celkové zdravie a chrániť pred mnohými chorobami.

Kaki má vysoké hladiny vitamínu C a A, navyše obsahuje fenolové zlúčeniny a kyselinu betulínovú, ktorá je považovaná za silnú protinádorovú zlúčeninu.

Krvný tlak pod kontrolou

Draslík je ďalší minerálom obsiahnutým v značnom množstve v týchto exotických plodoch. Draslík pôsobí ako vazodilatátor, čím reguluje krvný tlak.

Kaki obsahuje aj ďalšie rôzne vazodilatačné organické zlúčeniny, ktoré prispievajú k zníženiu tlaku, preto toto ovocie je veľmi dobré pre zdravie srdca.

Podporí tvorbu červených krviniek

Spolu s nižším krvným tlakom, kaki obsahuje aj meď, čo je základný prvok pri vytváraní nových červených krviniek. Bez medi nemôžete prijímať rôzne esenciálne živiny, ktoré organizmus potrebuje, aby mohol vytvárať dostatok hemoglobínu.

Zvýšená cirkulácia zdravých červených krviniek zvyšuje kognitívne funkcie, podporuje metabolizmus a reguluje energetické hladiny.

Spomaľuje predčasné starnutie

Plody sú bohaté na množstvo vitamínov, konkrétne vitamín A, beta-karotén, luteín, lykopén a kryptoxantín.

Tieto vitamíny fungujú ako antioxidanty v tele, ktoré znižujú oxidačný stres a predchádzajú známkam predčasného starnutia, ako sú vrásky, pigmentové škvrny, zlé videnie a celková slabosť organizmu.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*