Tradičný slivkový koláč mojej babky, na ktorý nedám dopustiť!

Prísady by mali mať izbovú teplotu:
  • 5 veľkých vajec – žĺtky a bielky zvlášť
  • 220 g cukru
  • 3 lyžičky cukru s vanilkou (použila som vanilkový cukor)
  • 250 g masla – rozpustené a vychladené
  • 270 g 12 % kyslej smotany
  • 2 a pol čajovej lyžičky prášku do pečiva
  • 550 g polohr. múky
  • približne 800 g malých sušených sliviek – rozpolených a zbavených stopiek
  • práškový cukor na posypanie

Postup:
  1. Rúru nastavte na 180C. Plech s rozmermi 25 x 40 cm vyložte papierom na pečenie.
  2. Bielka vložte do čistej a suchej misy a vyšľahajte ich. Potom pridajte cukor, vanilkový cukor a šľahajte, kým zmes nie je hustá a lesklá. Pridajte žĺtky a šľahajte ďalšiu minútu, kým nevznikne svetlý krém.
  3. Do vaječnej peny pridajte rozpustené maslo alebo margarín a krátko premiešajte stierkou. Pridajte smotanu a opäť krátko premiešajte.
  4. Do múky pridajte prášok do pečiva a krátko premiešajte. Potom ho preosejte do vaječnej zmesi a stierkou vymiešajte na jednotné cesto.
  5. Pripravené cesto preneste do pripravenej formy a zarovnajte. Slivky položte tesne na vrch šupkou nadol. Plech vložte do predhriatej rúry. Pečte približne 55-60 minút. Piekla som na najnižšom stupni rúry.
  6. Po vytiahnutí z rúry odložte na bok a nechajte vychladnúť. Pred podávaním môžete posypať práškovým cukrom.
Dobrú chuť a ak sa Vám tento recept páči, nezabudnite ho zdieľať aj so svojimi priateľmi a rodinou.

Written By
More from redakcia
NEUVERITEĽNÉ: Pozrite sa, čo sa stane, ak budete 7 dní piť teplú slanú vodu na lačný žalúdok!
Vaše telo zmení svoj vzhľad! Horúca voda obohatená soľou je recept na...
Read More
Leave a comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *