4 výhody konzumácie vaječných škrupín!

Vajcia sú mimoriadne všestranné, plné vitamínov, minerálov, bielkovín a omega-3 mastných kyselín. Hoci vajce v podstate vždy rozbíjame kvôli žĺtku a bielkovine, samotná škrupina je nádherným darom od matky prírody.

Obsahuje 95 % uhličitanu vápenatého. Škrupina vajíčka je vystlaná približne 17 000 drobnými pórmi, ktorými sa do vajíčka dostáva vzduch a vlhkosť. Je pokrytá vonkajšou vrstvou kutikuly, ktorá zabraňuje prenikaniu baktérií a nečistôt.

Keď budete nabudúce jesť vajce, je dobré nechať si škrupinu. Povieme vám prečo!

  • 1. Vynikajúci zdroj vápnika

Minerál nevyhnutný pre zdravé kosti a správnu funkciu tela. Najmä v detstve je nevyhnutná pre normálnu výšku a na prevenciu vzniku osteoporózy po 50. roku života.

Odporúčaná denná dávka vo veku od 19 do 50 rokov je 1000-2500 mg. Po 50. roku života 1200 – 2000 mg pre ženy. Dostatočné množstvo vitamínu D je potrebné aj na to, aby telo účinne vstrebávalo vápnik.

Keďže vaječná škrupina je takmer celá tvorená uhličitanom vápenatým, polovica vajca poskytuje 1000 mg vápnika, čo je spodná hranica denného príjmu pre dospelých.

  • 2. Posilňuje kosti a zlepšuje hustotu kostí

Kostné tkanivo sa počas nášho života neustále prestavuje. Ak je proces odbúravania rýchlejší ako proces budovania, výsledkom je krehké kostné tkanivo.

Dobrou správou pre ľudí s osteoporózou je, že štúdia zistila, že vaječné škrupiny sliepky doplnené vitamínom D a horčíkom môžu v krátkom čase zlepšiť minerálnu hustotu kostí.

  • 3. Pomáha dopĺňať minerály v zuboch

K zubnému kazu dochádza, keď sa nahromadí zubný povlak a kyslý vedľajší produkt baktérií rozpúšťa sklovinu po konzumácii príliš sladkého jedla a nápojov. Zo zubnej skloviny sa potom uvoľňuje vápnik a fosfát, ktoré pomáhajú neutralizovať kyselinu v slinách.

Ak sa to deje príliš často, obsah minerálov v zuboch sa nemôže obnoviť. Keďže prášok z vaječnej škrupiny je bohatý na vápnik, je ideálny na remineralizáciu (doplnenie minerálov).

  • 4. Zmiernenie bolesti a zápalu kĺbov

Membrána vaječnej škrupiny je tenká, ale pevná, priesvitná vrstva, ktorá sa nachádza medzi škrupinou a bielkovinou. Pozostáva z kreatínu, kolagénu, glukosamínu a mnohých ďalších látok, ktoré pomáhajú zmierňovať bolesť a zápal kĺbov.

V štúdii z roku 2009 sa uvádza, že konzumácia 500 mg vaječnej škrupiny znižuje bolesť a stuhnutosť kĺbov. Po siedmich dňoch liečby sa u liečených osôb výrazne znížila bolesť kĺbov. Takmer polovica účastníkov bola po 30 dňoch liečby takmer úplne bez príznakov.

Ako bezpečne pripraviť vaječné škrupiny?

Opláchnite popraskané vaječné škrupiny a nechajte ich uschnúť. Môžete ich dať na 10 minút do rúry pri teplote 150 stupňov, aby ste proces urýchlili. Po vysušení ich pomeľte na prášok pomocou mlynčeka na kávu.

Konzistencia by mala byť prášková. Väčšie kúsky môžete odstrániť preosiatím. Uchovávajte v tesne uzavretej nádobe.

Ako konzumovať?

Doplňte svoju stravu práškom z vaječnej škrupiny. Pravidelne pridávajte 1/2 čajovej lyžičky prášku do nápojov a jedla. Na zvýšenie účinnosti vstrebávania je tiež dôležité dopĺňať vitamín D (slnečné žiarenie, vaječný žĺtok, rybí tuk atď.).

Keďže v podstate nemá žiadnu chuť, môžete ho pridať do akéhokoľvek jedla. Môžete ho pridať aj do ovocnej polievky alebo smoothies.

Ak Vás tento článok zaujal, zdieľajte ho aj so svojimi známymi.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*