Sladký hrášok je skutočná pochúťka, preto ho väčšina ľudí, ktorí majú malú záhradku, pestuje. Najlepší je čerstvý, ale ak si ho chcete vychutnať v zime a nie z konzervy, vyskúšajte domáce konzervovanie. Najjednoduchšie je ho zamraziť. Takto to zväčša robia všetci, ktorí sa chcú uchovať na zimu, ale existujú aj iné metódy.
1. Konzervovaný hrášok
Odvážte vylúpaný hrášok a dôkladne ho umyte. Dajte ho do veľkého hrnca a pridajte 12 dkg soli, 8 dkg cukru a 1 lyžicu sódy bikarbóny na každý liter hrachu. Dobre premiešajte, prikryte a nechajte jeden deň odstáť. Na druhý deň uvoľní dostatok šťavy. Vložte ich do dobre umytých pohárov a potom na ne rovnomerne rozdeľte šťavu. Pred použitím hrášok namočte, inak môže byť mierne slaný.
2. Nechajte ho vyschnúť!
Hrášok umyte, potom ho niekoľko minút povarte v mierne osolenej vode, sceďte a vložte na slnko alebo do rúry. Hrášok sušte čo najviac, kým nie je chrumkavý a potom ho zaveste v plátennom vrecku na suchom, dobre vetranom mieste.
Podeľte sa o túto radu aj so svojimi priateľmi a rodinou.
Leave a Reply