Tu je zoznam 10 potravín, o ktorých som nemal ani tušenia, že môžu byť nebezpečné!

Fazuľa, rebarborové listy, zelené zemiaky, amazonské mandle, plesnivý ražný chlieb – ak si nedáte pozor, každé z nich môže byť vaším posledným jedlom. Tu je náš zoznam desiatich potravín, o ktorých som nemal ani tušenia, že môžu byť nebezpečné…

  • 1. Prehryznutím semienka čerešne na polovicu sa uvoľňuje kyselina kyanovodíková (kyanovodík), ktorá môže byť vo veľkých množstvách smrteľná.
  • 2. Dávajte si pozor na listy rebarbory a v žiadnom prípade ich nejedzte, pretože obsahujú veľké množstvo kyseliny šťaveľovej, ktorá je jedovatá. Jedlá je len stonka rebarbory, ale pred spracovaním ju umyte, pretože šupka rastliny obsahuje aj kyselinu šťaveľovú.
  • 3. Hviezdicovému ovociu by sa mali vyhýbať najmä ľudia s ochorením obličiek, pretože obsah kyseliny šťaveľovej v ovocí je taký vysoký, že aj malé množstvo môže spôsobiť vážne poškodenie.
  • 4. Nezrelé alebo staré či naklíčené zemiakové hľuzy môžu obsahovať až 0,06 % solanínu, ktorý môže lokálne podráždiť sliznicu, ale pri vstrebaní má oveľa vážnejšie následky. V tomto prípade látka napáda centrálny nervový systém a spôsobuje edém mozgu, kómu a záchvaty.

  • 5. Maniok u nás nie je veľmi rozšírený, ak sa ale použije, mal by sa pred varením vždy dôkladne namočiť a uvariť. Väčšina odrôd manioku obsahuje rôzne množstvá kyanidotvorných derivátov cukru.
  • 6. Brazílske orechy, známe aj ako amazonské mandle sú veľmi žiadané. Pre vysoký obsah rádia sa ich ale za žiadnych okolností neoplatí prijímať veľa.
  • 7. Červená fazuľa  je po tepelnej úprave vynikajúcim pokrmom, ale keď sa konzumuje nie dobre uvarená, vyvoláva silnú nevoľnosť a zvracanie.
  • 8. To platí aj pre fazuľu lima, ktorá obsahuje vyšší podiel kyanidu a musí sa variť aspoň 10 minút, kým je vhodná na konzumáciu.
  • 9. Muškátový oriešok vám v malom množstve môže zlepšiť náladu, ale už dve polievkové lyžice vám môžu spôsobiť halucinácie a vo väčších dávkach môže spôsobiť smrť.
  • 10. Plesnivý ražný chlieb obsahuje zlúčeniny vo forme podobnej LSD.
Dávajte si veľký pozor a správne tieto potraviny pripravujte, prípadne jedzte vo vhodnom množstve!

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*