Varovanie: Tieto potraviny sú “jedom” pre obličky a nachádzajú sa v každej domácnosti!

Škodlivé stravovacie návyky prispievajú k tvorbe pevných útvarov v močových cestách a obličkách. Odhaduje sa, že 80 % obličkových kameňov tvoria vápenaté usadeniny.

Preto by ste sa mali vyhýbať potravinám s vysokým obsahom kyseliny šťaveľovej. Neznamená to, že ich nemôžeme konzumovať, ale malo by to byť v obmedzenom množstve.

Medzi ne patria:

Špenát, baklažán, paradajky, zemiaky, arašidy, cukor, mandle a kakao. Riziko vzniku obličkových kameňov môže zvýšiť aj príjem veľkého množstva živočíšnych tukov.

Podľa výsledkov výskumu môže grapefruit zvyšovať aj riziko vzniku obličkových kameňov. Odporúča sa tiež vyhýbať sa všetkým druhom potravín, ktoré môžu odčerpávať vodu z tela a spôsobovať dehydratáciu.

Patrí medzi ne alkohol, káva, cukor, príliš veľa vápnika atď.

V neposlednom rade je dôležité piť veľa vody, čo znamená častejšie močenie a pomáha odstraňovať stopové prvky, ktoré spôsobujú tvorbu kameňov v obličkách, čím sa znižuje riziko ich stagnácie a tvorby útvarov v močových cestách.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*