Vedeli ste to? Ako variť zeleninu, aby nebola jedovatá!

Nákaza listériou je spôsobená väčšinou mrazenou zeleninou. Mrazenú zeleninu nemusíte vylúčiť zo svojho života, existuje metóda, ktorá vám pomôže minimalizovať pravdepodobnosť infekcie.

Baktérie sa môžu nachádzať v rôznych potravinách od mäkkých syrov po mlieko, ale aj v mnohých druhoch zeleniny. Najviac ohrozené infekciou sú matky, deti a ľudia s oslabeným imunitným systémom, ale aj zdraví ľudia by mali byť opatrní.

Baktéria Listeria monocytogenes spôsobuje smrteľné ochorenie v 20-30 % klinických prípadov. Zmrazenie nezabije baktérie, ktoré môžu prežiť pri teplotách až do -18 stupňov Celzia. Ak sa však potravina zahreje na teplotu aspoň 75 °C, baktérie zahynú.

Preto sa odporúča mrazenú zeleninu pred použitím dôkladne uvariť. Výskum ukázal, že kukurica je obľúbeným druhom listeriózy, preto sa ju oplatí viac variť. Ovocia sa netreba báť, pretože baktérie listerie nemajú rady kyslé prostredie, takže rýchlo zmrazené ovocie môžete konzumovať ihneď po rozmrazení.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*