Všimli ste si tieto biele prúžky na kurčati? Mali by ste spozornieť!

Ľudia dnes jedia viac mäsa ako kedykoľvek predtým, pretože napríklad kuracie steaky sú obľúbeným zdrojom bielkovín. Preto by nemalo byť prekvapením, že poľnohospodári musia dodávať na trh viac mäsa vo vysokej miere.

A my všetci na to doplácame. Ak ste pozorní, všimli ste si, že čoraz viac kuracích pŕs obsahuje takzvané “biele prúžky”.

Ide o pruhy tuku, ktoré vznikajú v dôsledku obrovského množstva hydiny chovanej v priemyselných farmách (až 90 %).

Kurčatá sú kŕmené antibiotikami a hormónmi, vďaka čomu rýchlo rastú a za dva týždne dosiahnu veľkosť dospelého kurčaťa. To je 4-krát rýchlejšie ako normálne kurča, ktoré rastie 6 mesiacov!

Pri jednom experimente s 285 vtákmi sa zistilo, že 96 % z nich malo biele pásy a zdrevnatené prsia, čo znamená tvrdšie mäso. Kuracie mäso má až o 224 % vyšší obsah tuku.

Tieto biele pruhy sú znakom toho, že kurča trpí svalovou poruchou nazývanou “biely pruh”. Naznačujú, že kurča rýchlo rastie a jeho tukové tkanivo je nerovnomerne vyvinuté. Takéto mäso obsahuje škodlivé tuky a prídavné látky. Nemusí chutiť tak, ako by malo a je nevhodné pre naše zdravie.

Aký je správny spôsob oddeľovania kuracích pŕs?

Na nasledujúcom obrázku vidíte 3 rôzne kuracie prsia.

A – Kuracie prsia s normálnym stupňom bieleho pruhovania

B – Kuracie prsia so stredným stupňom bieleho pruhovania

C – Kuracie prsia s výrazným bielym pruhovaním

Ako ste pochopili, prsník označený písmenom A by mal byť vaším výberom.

Ak takéto mäso (označené B a C) pripravíte jednorazovým varením, nemusíte sa obávať otravy. Pri častej konzumácii však môže spôsobiť poškodenie vnútorných orgánov a hormónov alebo viesť k obezite, ochoreniu pečene a obličiek.

Podeľte sa o tieto informácie aj s ostatnými na Facebooku…

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*