Ingrediencie na linecké cesto
- 350 gramov hladká múka
- 200 gramov maslo
- 2 kusy žĺtky
- 100 gramov práškový cukor
- 1 balík prášok do pečiva
- 2 polievkové lyžice kyslej smotany
Orechové cesto
- 50 gramov masla
- 250 gramov práškový cukor
- 2 kusy žĺtky
- 200 millilitrov mlieko
- 220 gramov mletých orechov
- 150 gramov hrubej muky
- 4 kusy bielka
Postup:
- Cesto linecké: 350g hladká múka, 200g maslo, 2 žĺtky, 100g práškový cukor, 1 kypriaci rášok, 2 lyžice kyslej smotany alebo bieleho jogurtu všetky ingrediencie spracujeme na vláčne cesto a rozdelíme na polovicu
- Polku lineckého cesta vyvaľkáme a uložime na vymastený, múkou vysypaný plech. Cesto potrieme lekvárom /môže byť výraznejší, ja som dala z čierneho ríbezlia/.
- Pripravíme si orieškové cesto: maslo vymiešame s cukrom, pridáme žĺtky, mlieko, mleté orechy, múku a nakoniec sneh z bielkov. Cesto vylejeme na linecké cesto potreté lekvárom a naň uložíme druhú vyvaľkanú časť lineckého cesta /opatrne cesto je jemné, môže sa roztrhnúť/, trochu popicháme vidličkou a upečieme 30min. v stredne vyhriatej rúre.
- Po vychladnutí polejeme cukrovou polevou: 300 g práškového cukru vymiešame ručným mixérom so šťavou z citróna a 4 PL horúceho mlieka. Konzistencia polevy nesmie byť ani riedka ani hustá, mlieko radšej prilievať postupne. Na druhý deň po zatuhnutí polevy nakrájame na rezy.
Leave a Reply