Ingrediencie na cesto:
- 150 g hladkej múky
- 100 g práškového cukru
- 210 g masla
- 210 g nastrúhaných nelúpaných mandlí
- 2 žĺtky
- 2 tlčené klinčeky
- 1/2 lyžičky mletej škorice
Na náplň:
- marmeláda
- pár kvapiek citrónovej šťavy
Na ozdobenie:
- 1 bielok sekané olúpané mandle
Postup:
- Krok prvý je jednoduchý. Všetky uvedené suroviny na cesto zmiešame v mise. Najskôr pracujeme vareškou, potom rukami. Vypracujeme hladké nelepivé cesto.
- Z pripraveného cesta ihneď vyvaľkáme plát, ktorý bude hrubý 2-3 mm. Potom z neho vykrajujeme pomocou vykrajovačov kolieska alebo kvetinky. Tie kladieme na plech vyložený papierom na pečenie.
- Polovicu koliesok potrieme ušľahaným bielkom a posypeme sekanými mandľami. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 ° C zhruba 6 minút. Kolieska trochu zozlatnú a špičky mandlí sa sfarbia do svetlo hneda. Necháme vychladnúť.
- Neozdobené kusy koliesok potrieme kyslejšou marmeládou (napr. marhuľovou alebo ríbezľovou), ktorú dochutíme ešte niekoľkými kvapkami citrónovej šťavy. Priložíme ozdobené kolieska a vianočné mandľové kolieska sú hotové.
Nech vám chutí!💗
Leave a Reply