
Ingrediencie:
- 500 g hladkej múky
- štipka soli
- 1 instantné droždie
- 1 lyžička cukru
- 300 ml teplého mlieka
- 60 g cukru
- 1 vanilkový cukor
- 1 vajce
- 60 g masla (izbovej teploty)
- nastrúhaná kôra z 1 citróna
NA PLNENIE:
- Slivkový lekvár
- mletá škorica
NA VANILKOVÚ OMÁČKU:
- 350 ml mlieka
- 2 žĺtky
- 80 g cukru
- 1 vanilkový cukor
Na posypanie:
- mletý mak
- práškový cukor
Príprava:
- Do väčšej misy preosejeme múku, pridáme soľ, premiešame a v strede urobíme priehlbinu.
- Instantné droždie rozmiešame s trochou mlieka, aby sa roztopilo a pridáme lyžičku cukru.
- Ihneď pridajte múku. Potom pridáme cukor, vanilkový cukor, vajce, maslo, nastrúhanú citrónovú kôru alebo citrónový cukor a zvyšné teplé mlieko a vymiešame hladké cesto (podľa potreby pridáme ešte trochu múky).
- Cesto necháme prikryté 30-40 minút na teplom mieste.
- Medzitým si pripravte vanilkovú omáčku: na miernom ohni zohrejte mlieko s vanilkovým cukrom až do varu.
- V miske vyšľaháme žĺtky s cukrom a pridáme trochu studeného mlieka a všetko dobre premiešame. Pridajte do horúceho mlieka a neustále miešajte na miernom ohni, kým omáčka nezhustne.
- Keď cesto vykysne, položíme ho na pomúčenú pracovnú dosku, sformujeme do valčeka, rozdelíme a nakrájame na tucet rovnakých častí.
- Každý kúsok vytvarujte do gule a rozvaľkajte. Do stredu dáme lyžicu slivkového lekváru a podľa chuti posypeme škoricou. Okraje cesta pevne spojte, aby sa lepilo a medzi dlaňami zľahka formujte guľky.
- Buchty poukladáme na pomúčenú dosku, prikryjeme a necháme kysnúť minimálne 20 minút.
- Buchty robíme na pare 20 minút (môžeme v naparovacej miske alebo v sitku prikrytom gázou). Alebo ich varte v hrnci s vriacou osolenou vodou asi 7-10 minút.
Horúce buchty pokvapkáme vanilkovou omáčkou a posypeme makom, vopred zmiešaným s práškovým cukrom.
Prajeme dobrú chuť!😋👌👩🍳
Leave a Reply