Výborné, parené buchty ako od babičky: Vaše deti ich budú zbožňovať!

Ingrediencie:
  • 500 g hladkej múky
  • štipka soli
  • 1 instantné droždie
  • 1 lyžička cukru
  • 300 ml teplého mlieka
  • 60 g cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 vajce
  • 60 g masla (izbovej teploty)
  • nastrúhaná kôra z 1 citróna
NA PLNENIE:
  • Slivkový lekvár
  • mletá škorica
NA VANILKOVÚ OMÁČKU:
  • 350 ml mlieka
  • 2 žĺtky
  • 80 g cukru
  • 1 vanilkový cukor
Na posypanie:
  • mletý mak
  • práškový cukor

Príprava:
  1. Do väčšej misy preosejeme múku, pridáme soľ, premiešame a v strede urobíme priehlbinu.
  2. Instantné droždie rozmiešame s trochou mlieka, aby sa roztopilo a pridáme lyžičku cukru.
  3. Ihneď pridajte múku. Potom pridáme cukor, vanilkový cukor, vajce, maslo, nastrúhanú citrónovú kôru alebo citrónový cukor a zvyšné teplé mlieko a vymiešame hladké cesto (podľa potreby pridáme ešte trochu múky).
  4. Cesto necháme prikryté 30-40 minút na teplom mieste.
  5. Medzitým si pripravte vanilkovú omáčku: na miernom ohni zohrejte mlieko s vanilkovým cukrom až do varu.
  6. V miske vyšľaháme žĺtky s cukrom a pridáme trochu studeného mlieka a všetko dobre premiešame. Pridajte do horúceho mlieka a neustále miešajte na miernom ohni, kým omáčka nezhustne.
  7. Keď cesto vykysne, položíme ho na pomúčenú pracovnú dosku, sformujeme do valčeka, rozdelíme a nakrájame na tucet rovnakých častí.
  8. Každý kúsok vytvarujte do gule a rozvaľkajte. Do stredu dáme lyžicu slivkového lekváru a podľa chuti posypeme škoricou. Okraje cesta pevne spojte, aby sa lepilo a medzi dlaňami zľahka formujte guľky.
  9. Buchty poukladáme na pomúčenú dosku, prikryjeme a necháme kysnúť minimálne 20 minút.
  10. Buchty robíme na pare 20 minút (môžeme v naparovacej miske alebo v sitku prikrytom gázou). Alebo ich varte v hrnci s vriacou osolenou vodou asi 7-10 minút.

Horúce buchty pokvapkáme vanilkovou omáčkou a posypeme makom, vopred zmiešaným s práškovým cukrom.

Prajeme dobrú chuť!😋👌👩‍🍳

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*