- Čokoláda je pochúťkou všetkých generácií. Niektorí ju majú radi horkú, iní mliečnu. Sú ľudia, ktorí nejedia čokoládu ako takú. Najradšej z nej pripravujú krém alebo dezert.
- Ak patríte do tejto skupiny, určite vám dnes urobíme radosť. Prinášame vám recept na čokoládový, krémový koláč.
Ingrediencie:
- 6 vajec
- 2 polievkové lyžice nesladeného kakaového prášku
- 5 polievkových lyžíc hladkej múky
- 5 polievkových lyžíc kryštálového cukru
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- 1 dl čiernej kávy
Krém
- 4 dl mlieka
- 1 vaječný žĺtok
- 8 polievkových lyžíc kryštálového cukru
- 4 polievkové lyžice nesladeného kakaového prášku
- 4 polievkové lyžice hladkej múky
- 30 dkg masla
Poleva
- 22 dkg mliečnej čokolády
- pol polievkovej lyžice masla
Postup
- Oddeľte žĺtky od bielkov. Z bielkov a polovice cukru ušľaháme tuhý sneh. Žĺtky vyšľahajte s druhou polovicou cukru do peny a pridajte do snehu. Múku zmiešajte s kakaom a práškom do pečiva a pridajte do vaječnej peny. Zmes zľahka premiešajte a vylejte na plech vyložený papierom na pečenie. Predhrejte rúru na 180◦C a pečte približne 40 minút (v závislosti od výkonu vášho spotrebiča).
- Vyšľahajte maslo s polovicou cukru do peny a vmiešajte kakaový prášok. Mlieko nalejte do hrnca, zohrejte, pridajte druhú polovicu cukru, opatrne vmiešajte múku, prilejte žĺtok a opäť varte, miešajte, kým zmes nezhustne. Kašu nechajte úplne vychladnúť a zmiešajte ju s maslovou a kakaovou penou.
- Upečený a vychladnutý koláč rozrežte na tri časti a každú z nich mierne navlhčite uvarenou kávou. Potom natrite krém a položte druhý plátok, opäť krém a nakoniec posledný plátok korpusu. Na vrch nalejte čokoládovú polevu. Čokoládu a maslo rozpustíme vo vodnom kúpeli.
- Dezert by sa mal najlepšie nechať cez noc v chladničke a podávať na druhý deň.
Leave a Reply