- 1 zväzok reďkoviek
- 1/2 uhorky
- 2 stonky nakrájaného zeleru
- 1 mrkva
- 1 celý citrón (bez kôry)
- štipku (1/5 čajovej lyžičky) práškového kelpu
Príprava a užívanie
- Všetky ingrediencie vložte do mixéra a rozmixujte. Ak by to bolo príliš husté, môžete to zriediť s trochu vody.
- Lepšou možnosťou je použitie odšťavovača. V takom prípade kelp nasypte už do hotovej šťavy a následne zamiešajte.
- Užíva sa 1 nápoj denne, ideálne medzi jedlami. Skonzumovať ho môžete buď naraz alebo si ho rozdeľte do viacerých dávok v priebehu dňa.
- Prvé pozitívne výsledky kúry by sa mali dostaviť už v priebehu 2 až 3 týždňoch. Je ale vhodné v terapii pokračovať dlhodobo.
- Frekvenciu užívania nápoja môžete časom znížiť na pár dní v týždni.
Ako účinkujú jeho zložky
Reďkovka je na štítnu žľazu obzvlášť nápomocná. Ide predovšetkým o jej sírnaté zlúčeniny, ktoré regulujú tyroxín a kalcitonín (peptidový hormón). Keď sa v krvnom obehu nachádza dostatok sírnatých zlúčenín, štítna žľaza je potom menej náchylná na nadmernú alebo nedostatočnú produkciu pomínaných hormónov.
Kelp je sušená morská riasa, ktorá je najlepším prírodným zdrojom jódu a svete. Ako isto viete, jód je absolútne nevyhnutný prvok pre tvorbu hormónov štítnej žľazy.
Mrkva, zeler, uhorka a citrón obsahujú veľké množstvo vitamínov a minerálov, ktoré sú potrebné pre správnu funkciu štítnej žľazy a celkový telesný metabolizmus.
Ďalšie dôležité odporúčania pre zdravie štítnej žľazy
Ak si chcete dlhodobo udržať zdravú a dobre fungujúcu štítnu žľazu, je dôležité dodržiavať viacero zásad.
Tu sú najdôležitejšie z nich:
1. Konzumácia potravín bohatých na jód – morské riasy, ryby a vajcia.
2. Cvičenie – stimuluje sekréciu hormónov štítnej žľazy a zvyšuje senzitivitu tkanív na hormóny.
3. Obmedzte vystavenie sa fluóru a ortuti – pri rybách uprednostnite menšie ryby, používajte zubné pasty bez fluóru, dajte si vybrať amalgámové zubné plomby.
4. Vyhýbajte sa goitrogénom (potravinám, ktoré bránia absorpcii jódu) – kvaka, kapusta, horčica, maniok, arašidy a sója. Po vymiznutí ťažkostí so štítnou žľazou ich konzumujte len príležitostne a v obmedzenom množstve.
5. Konzumujte len zdravé tuky – kokosový olej, panenský olivový olej, maslo. Absolútny zákaz margarínov a sójového oleja.
6. Dbajte na dôležité vitamíny a minerály – selén, zinok, vitamíny skupiny B, vitamíny A, E a C. Takmer všetky by sa už mali nachádzať v našom toniku. Akurát selén je vhodné užívať aj vo forme doplnku alebo jesť para orechy, v ktorých ho je pomerne veľa.
7. Vylúčte alebo obmedzte nezdravé potraviny – biela múka, cukor, kofeín a alkohol.
Leave a Reply