
Je vedecky dokázané, že kyslá kapusta má mnoho významných zdravotných prínosov. Najdôležitejšie z nich sú zlepšenie trávenia alebo prevencia rakoviny, mŕtvice a infarktu. Vďačí za to svojmu jedinečnému nutričnému zloženiu. Jeho liečivá sila sa ďalej zvyšuje vďaka procesu fermentácie, pri ktorom vzniká množstvo jedinečných látok.
V tomto článku sa bližšie pozrieme na niekoľko jeho dôležitých vlastností.
1. Vynikajúce probiotikum
Vďaka procesu fermentácie a prítomnosti kvasných baktérií má kyslá kapusta silné probiotické vlastnosti. Dobré baktérie zlepšujú črevnú flóru, preto sa odporúča, aby ste po užívaní antibiotík istý čas jedli kyslú kapustu, aby sa obnovili kolónie prospešných baktérií v črevách.
2. Bohatý na vitamín C
Kedysi dávno so sebou námorníci nosili kyslú kapustu. Dlho vydržala čerstvá, ale najdôležitejšie bolo, že obsahovala vitamín C, ktorý ich chránil pred skorbutom. Vitamín C je tiež silný antioxidant, ktorý zneškodňuje voľné radikály, chráni cievy a má protirakovinové účinky.
3. Úbytok hmotnosti
Štúdie preukázali, že konzumácia fermentovaných potravín, ako je kyslá kapusta, je prospešná pre proces chudnutia, najmä v oblasti bokov. Fermentované potraviny majú pozitívny vplyv na chudnutie tým, že pozitívne ovplyvňujú a zrýchľujú metabolizmus. Okrem toho látky, ktoré vznikajú pri fermentácii, potláčajú zápaly, podporujú trávenie tukov a tým zabraňujú obezite.
4. Zabraňuje vzniku rakoviny
Kyslá kapusta účinne zabraňuje vzniku rakoviny. Je dokonca veľmi užitočná pri jeho liečbe.
Vďačí za to najmä týmto látkam:
Flavonoidy – Kyslá kapusta obsahuje flavonoidy, ktoré aktivujú prirodzené antioxidačné enzýmy v tele.
Izotiokyanát – táto látka má veľmi silné protirakovinové účinky.
5. Podporuje zdravie srdca
Kyslá kapusta obsahuje veľa vlákniny, ktorá podporuje trávenie, mozog a srdce. Vláknina má aj ďalšie pozitívne účinky, ako napríklad:
- zníženie rizika infarktu a mŕtvice
- znižuje riziko aterosklerózy
- znižuje hladinu zlého LDL cholesterolu
6. Posilňuje kosti
Kyslá kapusta je bohatá na minerály, ktoré podporujú zdravie kostí a chránia pred osteoporózou. Obsah vitamínu K udržiava kosti zdravé a riadi tvorbu bielkovín, ktoré sú potrebné v procese remineralizácie kostí. Preto vám odporúčame zaradiť do svojho jedálnička kyslú kapustu. Jediným problémom je, že kupovaná kyslá kapusta je niekedy pasterizovaná, čo znižuje množstvo prospešných látok a baktérií v nej. Preto je lepšie konzumovať domácu kyslú kapustu, ktorú si sami pripravíte. Jeho príprava je pomerne jednoduchá a ušetríte nejaké peniaze.
Pokyny na výrobu domácej kyslej kapusty
Na prípravu kyslej kapusty budete potrebovať tieto ingrediencie:
- 2 veľké hlávky zelenej kapusty
- 2 polievkové lyžice soli (najlepšie morskej)
Spôsob prípravy
Príprava kyslej kapusty je, ako sme už spomenuli, pomerne jednoduchá a trvá približne 20 minút a doba kvasenia je 1 až 6 mesiacov.
1. Kapustu nakrájajte na malé pásiky, môžete použiť aj kuchynský robot.
2. Potom kapustu osolíme, premiešame a natlačíme do veľkej sklenenej alebo keramickej nádoby. Vhodná je nádoba, do ktorej sa vám zmestí noha.
3. Potom je potrebné kapustu intenzívne roztlačiť, aby sa rozbila jej bunková štruktúra. Zvyčajne sa to robí s nohou, ktorú by ste mali samozrejme umyť a pre istotu cez ňu natiahnuť plastové vrecko. Hneď ako sa kapusta rozpučí, začne uvoľňovať šťavu. Po dôkladnom nakličovaní by sa mala celá kapusta ponoriť pod vodu, aby sa zabránilo kontaminácii plesňami, kvasinkami alebo inými mikróbmi.
4. Nakoniec nádobu voľne prikryte, aby fermentačné plyny mohli unikať.
5. Nechajte ho kvasiť približne jeden mesiac až šesť mesiacov, podľa toho, ako kyslé ho máte radi.
Záver
Je dobré kapustu každých pár dní skontrolovať, či všetko prebieha tak, ako má, či nie je plesnivá atď. Môžete ho aj ochutnať, a keď získa vašu obľúbenú chuť, presuňte ho do chladničky, aby ďalej nekvasil. V chladničke by mal bez problémov vydržať 6 mesiacov.
Leave a Reply