- Niektorí ľudia radi experimentujú s chuťami a rôznymi receptami, ale sú aj takí, ktorí sa rok čo rok držia starého, osvedčeného receptu.
- Jeden z našich najobľúbenejších koláčov, v ktorom sú tradične medzi vrstvami krehkého cesta umiestnené pocukrované vlašské orechy a broskyňový džem, poliaty lesklou čokoládovou polevou. U nás doma sa pripravuje najmä na Veľkú noc a Vianoce.
Zloženie:
- 40 dkg polohrubej múky
- 25 dkg tuku (alebo masla)
- 10 dkg práškového cukru
- 2 vajcia
- 40 dkg broskyňového džemu
- 15 dkg nasekaných vlašských orechov
- 10 dkg práškového cukru
- 10 dkg horkej čokolády
- 1 PL masla
Príprava:
- Múku zmiešajte s tukom, pridajte práškový cukor a rýchlo premiešajte s dvoma vajcami. Rozdeľte na tri časti a nechajte 20 minút odpočívať.
- Jednu tretinu cesta roztiahnite do tenkej vrstvy a položte na plech. Potrite polovicou džemu a posypte polovicou orechov zmiešaných s práškovým cukrom. Nasleduje ďalšia vrstva tenkého cesta, zvyšok džemu a potom orechová posýpka. Nakoniec ho prikryjem poslednou vrstvou cesta, popichám vidličkou a pečiem vo vyhriatej rúre pri 180 °C 40 minút.
- Po vychladnutí som vrch potiahla rozpustenou čokoládou a maslom. Krájam ho až vtedy, keď čokoláda stuhne. Najlepší je nasledujúci deň alebo dokonca tretí deň.
Prajem dobrú chuť!
Leave a Reply