10 vecí, ktoré sa stanú s vaším telom, ak budete jesť vajcia!

Vajcia sú pravdepodobne najjednoduchšou potravinou na príjem bielkovín. Navyše majú veľmi málo kalórií – jedno vajce má približne 85 kalórií a podporuje dobré zdravie organizmu. Ak stále nie ste presvedčení, tu je 10 neuveriteľných výhod vajec.

1. Posilňujú imunitný systém

Ak nemáte radi kuracie mäso, zistite, že vajcia sú vynikajúcim zdrojom selénu, živiny, ktorá pomáha podporovať imunitný systém a reguluje hormóny štítnej žľazy. Deti by mali jesť veľa vajec, pretože ak nemajú dostatok selénu, negatívne to ovplyvňuje činnosť srdca, kostí a kĺbov.

2. Cholesterol nie je výrazne ovplyvnený

O cholesterole vie takmer každý tri veci: a) vysoký cholesterol je zlý, b) existuje dobrý a zlý cholesterol, c) vajcia zvyšujú cholesterol. Konkrétne jedno veľké vajce obsahuje 212 mg cholesterolu, ale to neznamená, že vajcia zvyšujú “zlý” cholesterol v krvi.

Telo si neustále samo produkuje cholesterol. Preto je dôležité objasniť, že ľudské telo získava z potravy len 20 % potrebného cholesterolu a zvyšných 80 % si syntetizuje samo, takže cholesterol vo vajci ho ovplyvňuje len veľmi málo.

3. Znižuje riziko srdcového infarktu

Výskum Východofínskej univerzity ukázal, že konzumácia jedného vajca denne nie je spojená so zvýšeným rizikom ischemickej choroby srdca.

Zistenia totiž naznačujú, že častá konzumácia vajec nezvyšuje riziko kardiovaskulárnych ochorení a to ani u ľudí, ktorí sú geneticky predisponovaní k tomu, aby boli viac postihnutí vysokou hladinou cholesterolu.

4. Dodávajú energiu

Dobre uvarené vajce, ktoré obsahuje veľa bielkovín, dokáže zadržať chuť do jedla na niekoľko hodín. Napríklad sa ukázalo, že raňajky bohaté na bielkoviny a s nízkym obsahom sacharidov udržujú hladinu sýtosti aj o tri a štyri hodiny neskôr.

Bielkoviny sa totiž trávia dlhšie ako sacharidy, a preto poskytujú pocit sýtosti a vysokú hladinu energie.

5. Vlasy a pokožka majú zvláštny lesk

Vitamíny skupiny B sú nevyhnutné pre zdravú pokožku a vlasy, oči a pečeň (okrem vitamínu B2 sú vajcia bohaté aj na vitamíny B5 a B12). Môžu tiež zabezpečiť správne fungovanie nervového systému.

6. Vajíčka “chránia” pred Alzheimerovou chorobou

Podľa výskumníkov z Bostonskej univerzity vajcia a potraviny, ako je kuracie mäso, fazuľa a ryby, ktoré obsahujú živinu cholín, pomáhajú udržiavať náš mozog mladý.

Vedci zistili, že ľudia, ktorí dostávali stravu s vysokým obsahom cholínu, ktorý patrí do skupiny vitamínov B, dosahovali lepšie výsledky v pamäťových testoch a menej často sa u nich vyskytovali zmeny v mozgu spojené s demenciou.

7. Znížená pravdepodobnosť vzniku cukrovky

Vedci z Východofínskej univerzity zistili, že pravidelná konzumácia vajec môže znížiť pravdepodobnosť vzniku cukrovky 2. typu, ktorá sa všeobecne spája s obezitou, najmenej o 30 %.

8. Rýchlejšie reflexy

Podľa výsledkov nedávnej štúdie je tyrozín, aminokyselina obsiahnutá vo vajciach, veľmi užitočný v situáciách, ktoré si vyžadujú okamžité reakcie, ako je napríklad šoférovanie alebo rýchle rozhodovanie!

9. Menej stresu a úzkosti

Vajcia sú plné živín vrátane bielkovín, vápnika, vitamínov A a D, tiamínu a riboflavínu. Všetky tieto látky preukázateľne zmierňujú príznaky depresie.

10. Menšia hmotnosť

Podľa nedávnej štúdie vo Veľkej Británii ľudia, ktorých strava je založená predovšetkým na bielkovinách, spália denne približne o 70 kalórií viac (čo zodpovedá úbytku 3,5 kg za rok).

Podeľte sa o tento zaujímavý článok aj s ostatnými.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*