2-3 vajcia denne a nebudete sa stačiť diviť, aký to bude mať účinok na vaše telo!

Určite ste už počuli, ako rôzne zdravotnícke organizácie varujú pred cholesterolom, ktorý vajcia obsahujú. Skutočná pravda je však taká, že vajcia, podobne ako mnohé iné potraviny, napríklad kokosový olej alebo avokádo, sú mylne považované za zdraviu škodlivé. Odborníci tvrdia, že keď konzumujete potraviny obsahujúce cholesterol, vaša pečeň sa sama nastaví na zníženie vlastnej produkcie cholesterolu.

To znamená, že konzumácia vajec nezvyšuje existujúce množstvo cholesterolu vo vašom tele, ale len nahrádza jeden typ cholesterolu iným. Konzumácia celých vajec je pre nás všetkých mimoriadne dôležitá. Žĺtok je plný zdravých živín. Viac ako 90 % vápnika a železa sa nachádza vo vaječnom žĺtku. A takmer polovica vaječného bielka tvorí bielkoviny, ktoré naše telo potrebuje.

V tomto článku vám predstavíme 10 naozaj dobrých dôvodov, prečo by ste mali konzumovať vajcia o niečo častejšie, ak nie pravidelne.

1. Vajcia zvyšujú váš výkon

V prvom rade by ste mali vedieť, že vajcia majú vysoký index sýtosti, čo znamená, že vás rýchlo zasýtia. Jedno stredne veľké vajce obsahuje 6 gramov vysokokvalitných bielkovín a ďalšie dôležité živiny s výnimkou vitamínu C. Vajíčka je najlepšie jesť na raňajky, pretože vám dodajú energiu a živiny potrebné na celý deň.

2. Vajcia pomáhajú pri problémoch s nedostatkom železa

Ľudia na celom svete, ktorí trpia miernym nedostatkom železa, môžu pociťovať príznaky ako únava, bolesti hlavy a impulzívnosť. Mali by ste vedieť, že železo pôsobí v krvi ako nosič kyslíka a je mimoriadne dôležité pre náš imunitný systém, energetický metabolizmus a ďalšie dôležité telesné funkcie. Železo obsiahnuté vo vaječnom žĺtku je formou hemoglobínového železa, ktoré je najlepšie vstrebateľnou a využiteľnou formou železa obsiahnutého v potravinách.

Niektorí odborníci tvrdia, že tento typ železa je dokonca lepšie vstrebateľný ako väčšina doplnkov stravy obsahujúcich železo.

3. Vajcia zlepšujú dostatok výživy

Vajcia sú bohaté na zdravé živiny. Nedávna štúdia zistila, že ľudia, ktorí nekonzumovali vajcia, mali oveľa väčšiu pravdepodobnosť nedostatku vitamínu A, vitamínu E a vitamínu B12. Vajcia dodávajú telu 10-20 % kyseliny listovej a 20-30 % vitamínu A, vitamínu E a vitamínu B12. Táto štúdia ukázala, že vajcia sú pre nás všetkých mimoriadne dôležité a mali by sme ich jesť častejšie.

4. Vajcia nezvyšujú hladinu cholesterolu v krvi

Vajíčka mali donedávna veľmi zlú povesť kvôli vysokému obsahu cholesterolu (210 mg v jednom žĺtku). Mnohé štúdie však jasne preukázali, že medzi konzumáciou vajec a koronárnym ochorením nie je žiadny vzťah. Je mimoriadne dôležité vedieť, že potraviny s vysokým obsahom tukov, najmä nasýtených tukov a transmastných kyselín, majú oveľa väčší vplyv na zdravie srdca – rovnako ako cholesterol obsiahnutý vo vaječnom žĺtku.

5. Vajíčka pomáhajú pri chudnutí

Vedeli ste, že vajcia s jedným kúskom chleba majú o 50 % vyšší index nasýtenia ako bežné raňajkové cereálie?

Mnohé štúdie zistili, že ak začnete deň vajíčkami, zvýši sa váš pocit sýtosti.
To znamená, že ak máte nadváhu, pomôžu vám ľahšie schudnúť.

6. Vajcia podporujú zdravie mozgu

Počuli ste už o cholíne? Cholín je živina, ktorá podporuje a zlepšuje vývoj mozgu plodu a novorodenca. Táto živina zlepšuje pamäť a funkciu mozgu aj u starších ľudí. Preto by ste mali častejšie jesť vajcia, pretože sú vynikajúcim zdrojom tejto mozgovej živiny. Len jedno vajce dodá tehotnej žene 28 % jej dennej potreby cholínu. Rovnako by ste mali vedieť, že cholín je mimoriadne dôležitý počas tehotenstva a dojčenia, keď sa jeho zásoby môžu vyčerpať.

Je rozhodujúci pre vývoj mozgu plodu a tiež pre celoživotné udržanie dobrej pamäte. Dbajte na častejšiu konzumáciu vajec, najmä ak ste tehotná.

7. Vajcia pomáhajú predchádzať šedému zákalu a chránia zrak

Odborníci na zdravie tvrdia, že ak pravidelne konzumujete vajcia, špenát a brokolicu, znižujete riziko vzniku šedého zákalu (o viac ako 20 %), riziko poškodenia šošovky spôsobeného vekom a degenerácie sietnice, ktorá je hlavnou príčinou slepoty u starších ľudí (o viac ako 40 %). Vajcia sú plné antioxidantov a ďalších zdravých živín. Sú tiež skvelým zdrojom luteínu, zeaxantínu a karotenoidných vitamínov, ktoré sú nevyhnutné pre váš zrak.

Celkovo znižujú riziko makulárnej degenerácie, ktorá spôsobuje slepotu u starších ľudí. Karotenoidy chránia oči pred poškodením slnečným žiarením, zlepšujú nočné videnie a znižujú riziko vzniku šedého zákalu o 50 %.

8. Vajcia poskytujú najkvalitnejšie bielkoviny

Bielkoviny sú jednou z najdôležitejších živín v našej strave. Ľudské telo totiž využíva bielkoviny na budovanie nových a obnovu starých svalov. Ako sme už spomenuli, vajcia sú vynikajúcim zdrojom kvalitných bielkovín. Čo sú to aminokyseliny? Sú stavebnými prvkami bielkovín. Deväť z týchto aminokyselín si ľudské telo nedokáže vytvoriť, a preto sa musia dopĺňať zo stravy.

Kompletné bielkovinové jedlo obsahuje dostatok týchto deviatich esenciálnych aminokyselín na podporu rastu a udržiavania telesného tkaniva. Poznámka: Vaječné, mliečne, mäsové a rybie bielkoviny sú kompletné bielkoviny, ale vaječná bielkovina je najlepšia zo všetkých. Má 100 % hodnotu.

Vedeli ste, že jedno stredne veľké vajce obsahuje približne rovnaké množstvo bielkovín ako 30 gramov vareného mäsa, rýb alebo hydiny? Okrem toho, že vaječné bielkoviny sú najlepším zdrojom bielkovín v našej strave, sú aj najlacnejšie.

9. Vajcia pomáhajú chrániť naše kosti

Vajcia sú plné vitamínu D, nášho slnečného vitamínu. Vieme tiež, že vitamín D je mimoriadne dôležitý pre vstrebávanie vápnika a pre udržanie optimálneho stavu kostí. Preto vajcia zohrávajú dôležitú úlohu v prevencii osteoporózy.

10. Vajcia podporujú zdravé vlasy a nechty

Naše vlasy a nechty môžu odrážať mnohé biochemické nerovnováhy a nedostatky v našom tele. Môžete pokojne konzumovať viac vajec, pretože vám pomôžu zlepšiť kvalitu vašich vlasov a zdravie nechtov. Je to najmä kvôli vysokému obsahu síry, ktorá obsahuje aminokyseliny a širokú škálu vitamínov a aminokyselín. Mnohí ľudia po konzumácii vajec uvádzajú rýchlejší rast vlasov, najmä ak mali predtým nedostatok zinku, síry, vitamínu B12 a vitamínu A.

Záver

Pridávanie vajec do stravy nie je nezdravé, ako si mnohí ľudia stále myslia. V mnohých prípadoch vám vajcia prinášajú viac výhod, ako si vôbec uvedomujete. Samozrejme, nie je potrebné jesť 10 vajec každý deň. Príliš veľa všetkého môže byť škodlivé. Avšak 2 až 3 vajcia denne sú ideálne pre uvedomelých ľudí, ktorí sa snažia starať o svoje zdravie.

Zdieľajte tento článok na Facebooku.
Written By
More from redakcia
Výborná domáca pizza: Jednoduchý recept, ktorý si prispôsobíte podľa seba!
Pizza ako prototyp jednoduchého a variabilného jedla doslova dobyla svet. A nie...
Read More
Leave a comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *