Ingrediencie 30 × 40 plech na pečenie:
- 50 dkg hladkej múky
- 25 dkg margarínu
- 10 dkg práškového cukru
- 2 dkg vanilkového cukru
- 1 prášok do pečiva
- 1 štipka soli
- 1,5 dl kyslej smotany alebo 2 dl mlieka
- 2,5 dkg droždia
- 1 žĺtko
Na náplň:
- 40 dkg mletých vlašských orechov
- Nastrúhaná kôra z 2 citrónov
- 60 dkg marhuľového džemu
Poleva:
- 20 dkg tmavej čokolády alebo polevy na tortu
- 2 lyžice oleja na varenie
- 3 cl mlieka alebo šľahačky / čokoláda sa pri krájaní toľko neláme/
Príprava:
- Kyslú smotanu, rozdrobené droždie, pridáme žĺtok a premiešame. Rozdrvte múku s margarínom.
- Pridáme prášok do pečiva, soľ, práskový cukor, vanilkový cukor a droždie kyslú smotanu/alebo mlieko.
- Cesto vymiesime a potom rozdelíme na štyri rovnaké časti. Prikryjeme a dusíme na teplom mieste 40-50 minút.
- Príprava: Pripravíme štyri pláty bochníka podľa veľkosti nášho plechu na pečenie. Pláty v rade natrieme lekvárom, posypeme strúhanou citrónovou kôrou a mletými vlašskými orechmi. Pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňov 25-30 minút.
- Nechajte vychladnúť. Čokoládu rozpustíme nad parou, zmiešame s olejom a mliekom, polejeme vrch koláča. Pred krájaním vložíme do chladničky.
Dobrú chuť prajeme!
Leave a Reply