Pizza ako prototyp jednoduchého a variabilného jedla doslova dobyla svet. A nie je dôvod nepripraviť si ho doma, nie je potrebná žiadna špeciálna rúra a hotová bude za chvíľu. Aj v rúre môžete pripraviť pizzu, ktorá je oveľa chutnejšia ako mrazené polotovary, ktoré si môžete kúpiť v supermarketoch. Domácu pizzu si navyše môžete prispôsobiť podľa svojej chuti. Preto sa inšpirujte receptom, ktorý vám dnes predstavíme.
Na cesto budete potrebovať:
- 600 g hladkej múky
- 300 ml vody, najlepšie prevarenej a vychladenej
- 20 ml olivového oleja
- 10 ml medu
- 1 kocka pekárskeho droždia
- Soľ
Prílohy na pizzu sa môžu líšiť podľa vašej chuti. Môžeme použiť napríklad:
- 400 g veľmi zrelých mäkkých paradajok alebo paradajkového pretlaku alebo kečupu
- 300 g strúhaného 40 % syra Eidam alebo iného tučného syra
- 250 g nakrájanej salámy podľa vlastného výberu
- 1 malá plechovka sterilizovanej kukurice
Príprava
- V malej miske zmiešajte droždie s medom a trochou vody. Rozmixujte ich na pastu a odložte bokom. Vo veľkej miske zmiešajte múku, olivový olej a zvyšok vody. Dobre vypracujte cesto a potom pridajte droždie a medovú pastu. Cesto ešte raz dobre vypracujte a na záver pridajte soľ. Potom misu prikryte čistou utierkou alebo handričkou a dajte ju na teplé miesto kysnúť. Cesto by malo kysnúť asi trištvrte hodiny.
- Vykysnuté cesto rozdeľte na polovicu. Obe polovice rozvaľkajte do štvorca a položte ich na plech vyložený papierom na pečenie. Takto vznikne základ pizze. Teraz ho musíte ozdobiť. Hoci praví Taliani by s tým nesúhlasili, výber prílohy závisí najmä od vás a vašich chutí. Nebojte sa experimentovať. V každom prípade by základom mal byť paradajkový pretlak. Alebo v najhoršom prípade kečup. Ak sa rozhodnete pre kečup, vyberte si taký, ktorý obsahuje veľa paradajok.
- Pokiaľ ide o našu vzorku pizze, postup je nasledovný: Na cesto položte vrstvu nadrobno nakrájaných paradajok alebo cesto potrite kečupom alebo paradajkovým pretlakom. Na paradajkovú vrstvu rovnomerne rozložte salámu nakrájanú na kocky. Potom pridajte kukuricu a pizzu posypte strúhaným syrom.
- Pizzu vložte do rúry vyhriatej na 180 °C. Čas pečenia sa môže líšiť v závislosti od použitých surovín, ale zvyčajne je to 15 až 20 minút.
Dobrú chuť!
Zdieľajte tento jednoduchý recept na pizzu aj so svojimi priateľmi a rodinou.
Leave a Reply