Kmín je základnou zložkou egyptskej, čínskej, blízkovýchodnej a indickej kuchyne. Pravidelne sa používa na dochutenie jedál svojou špeciálnou arómou. Má tiež veľmi vysoké zdravotné účinky.
Nedávna iránska štúdia ukázala, že rasca spaľuje trikrát viac telesného tuku ako iné bylinky.
Štúdiu uskutočnil výskumný tím zložený z dvoch skupín. Prvá skupina, ktorá pravidelne konzumovala rascu, vykazovala o 50 % lepšie výsledky pri chudnutí ako tí, ktorí rascu pravidelne nepoužívali.
Prvá skupina mala tiež oveľa lepší BMI a bola úspešnejšia pri meraní obvodu brucha.
Odborníci tvrdia, že rasca má na telo termogénny účinok, zrýchľuje metabolizmus a zefektívňuje chudnutie. Okrem toho sa ukázalo, že rasca znižuje hladinu tukov v krvi u tých, ktorí ju konzumujú pravidelne.
Kmín obsahuje stovky rôznych prospešných látok vrátane esenciálnych mastných kyselín, esenciálnych olejov a saponínu, zlúčeniny, ktorá zabraňuje vstrebávaniu cholesterolu a stimuluje jeho vylučovanie.
Podľa štúdie z roku 2008 rasca tiež zabraňuje strate hustoty kostí, rakovine krčka maternice a priberaniu na váhe.
Podľa ľudovej medicíny rasca stimuluje trávenie, pomáha slinivke brušnej, zmierňuje príznaky nadúvania a zlepšuje chuť do jedla. Je tiež veľmi účinným protizápalovým prostriedkom, reguluje hladiny triglyceridov, cukru a cholesterolu v krvi.
Klinický výskum dokonca preukázal, že rasca môže zabrániť rakovine krčka maternice a hrubého čreva. Má tiež veľmi vysokú antibakteriálnu funkciu a stimuluje pamäť.
Ako skonzumovať čo najviac rasce?
- Primiešajte ju do polievok, dusených pokrmov, ryže, chilli, fazule, šošovice.
- Môžete ju použiť aj na vyprážanie sladkých zemiakov, mrkvy, tekvice, karfiolu.
- Pridávajte do marinád, majonéz, šalátových dresingov.
- Pridávajte do mäsa, sekanej, hamburgerov.
Môžete si z nej pripraviť aj čaj. Do 350 ml vriacej vody pridajte jednu alebo dve čajové lyžičky rasce, prikryte a nechajte desať minút odstáť.
Podeľte sa o tento príspevok aj so svojimi priateľmi na Facebooku.
Leave a Reply