Suroviny
- 10 rožkov (najlepšie sú maslové rožky, ale môžete použiť aj obyčajné rožky)
- 1 liter mlieka
- 8 vajec
- 12 polievkových lyžíc cukru
- 2 polievkové lyžice rumu
- 1 čajová lyžička citrónovej šťavy (octu)
- 2 polievkové lyžice mletých vlašských orechov alebo mandlí
- 1 polievková lyžica strúhanky
- 1 polievková lyžica broskyňového džemu
- 1,5 kg jabĺk (toľko pred olúpaním)
- mletá škorica
Postup:
- Nakrájajte žemle na kocky.
- Oddeľte vajcia. Do žĺtkov pridám 7 lyžíc cukru, rum a postupne zmiešam s 1 litrom mlieka.
- Zalejem vaječným mliekom a nechám ich asi 15 minút namočené. Raz alebo dvakrát ich otočím drevenou lyžicou. Medzitým ošúpem jablká a nastrúham…
- Pekáč vymažte maslom a vysypte strúhankou. Rúru som nastavila na 220 stupňov.
- Namočené rožky vysypte do formy a rovnomerne ich rozložte a zatlačte.
- Posypte orechmi (mandľami), …
- … a na vrch položte jablká.
- Posypte 3 lyžicami cukru, …
- … a rovnomerne posypte lyžičkou škorice.
- Pekáč vložím do predhriatej rúry a pečiem 40 minút.
- Bielka vyšľahajte do peny, potom pridajte citrónovú šťavu a šľahajte ďalšie 2-3 minúty, kým nie sú veľmi tuhé. Potom prisypem 2 lyžice cukru a šľahám metličkou ešte 1-2 minúty. Nakoniec pridám 1 polievkovú lyžicu marhuľového džemu, ktorý tiež používam na mixovanie. Teraz je už pena dostatočne lesklá a pevná, aby sa dala “krájať” nožom.
- Vyberiem pekáč, znížim teplotu na 180 °C a lyžicou rozotriem penu na jablká.
- Rovnomerne som ju rozotrela nožom. Vložím ho do rúry pri teplote 180 stupňov a pečiem, kým nie je vrch zlatohnedý.
- Keď je pena teplá, zúbkovaným nožom ju narežem na miesta, kde ju chcem nakrájať, a potom ju nechám vychladnúť na vlažnú (asi 20 minút). Opatrne nakrájam, uvoľním okraje, vyberiem ich stierkou a podávam.
Leave a Reply