Lahôdka s jablkami, ktorá zachutí všetkým: Pripravte si ju ešte dnes! Je to veľmi jednoduché…

Suroviny
  • 10 rožkov (najlepšie sú maslové rožky, ale môžete použiť aj obyčajné rožky)
  • 1 liter mlieka
  • 8 vajec
  • 12 polievkových lyžíc cukru
  • 2 polievkové lyžice rumu
  • 1 čajová lyžička citrónovej šťavy (octu)
  • 2 polievkové lyžice mletých vlašských orechov alebo mandlí
  • 1 polievková lyžica strúhanky
  • 1 polievková lyžica broskyňového džemu
  • 1,5 kg jabĺk (toľko pred olúpaním)
  • mletá škorica
Postup:
  1. Nakrájajte žemle na kocky.
  2. Oddeľte vajcia. Do žĺtkov pridám 7 lyžíc cukru, rum a postupne zmiešam s 1 litrom mlieka.
  3. Zalejem vaječným mliekom a nechám ich asi 15 minút namočené. Raz alebo dvakrát ich otočím drevenou lyžicou. Medzitým ošúpem jablká a nastrúham…
  4. Pekáč vymažte maslom a vysypte strúhankou. Rúru som nastavila na 220 stupňov.
  5. Namočené rožky vysypte do formy a rovnomerne ich rozložte a zatlačte.
  6. Posypte orechmi (mandľami), …
  7. … a na vrch položte jablká.
  8. Posypte 3 lyžicami cukru, …
  9. … a rovnomerne posypte lyžičkou škorice.
  10. Pekáč vložím do predhriatej rúry a pečiem 40 minút.
  11. Bielka vyšľahajte do peny, potom pridajte citrónovú šťavu a šľahajte ďalšie 2-3 minúty, kým nie sú veľmi tuhé. Potom prisypem 2 lyžice cukru a šľahám metličkou ešte 1-2 minúty. Nakoniec pridám 1 polievkovú lyžicu marhuľového džemu, ktorý tiež používam na mixovanie. Teraz je už pena dostatočne lesklá a pevná, aby sa dala “krájať” nožom.
  12. Vyberiem pekáč, znížim teplotu na 180 °C a lyžicou rozotriem penu na jablká.
  13. Rovnomerne som ju rozotrela nožom. Vložím ho do rúry pri teplote 180 stupňov a pečiem, kým nie je vrch zlatohnedý.
  14. Keď je pena teplá, zúbkovaným nožom ju narežem na miesta, kde ju chcem nakrájať, a potom ju nechám vychladnúť na vlažnú (asi 20 minút). Opatrne nakrájam, uvoľním okraje, vyberiem ich stierkou a podávam.
Prajem dobrú chuť a nezabudnite sa o recept podeliť aj s ostatnými.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*