Ingrediencie:
- 400 g vašich obľúbených maslových sušienok.
- 4-6 jabĺk
- 200 ml vody
- 50 g práškového cukru
- 5 g mletej škorice
- 1 vanilkový puding
- Šťavu z polovice citróna
Na pudingovú vrstvu budete potrebovať:
- 500 ml plnotučného mlieka
- 250 g plnotučného tvarohu
- 50 g cukru kryštál
- 50 g hladkej múky
- 2 vajcia
- 1 vanilkový puding
- soľ
Na čokoládovú polevu si nachystajte:
- 100 g čokolády na varenie
- 100 ml smotany na šľahanie
Príprava
- Jablká si očistite a aj so šupkou ich nahrubo nastrúhajte do širokého hrnca. Ešte za studena v nich rozmiešajte čerstvo vylisovanú šťavu z polovice citróna a škoricu. Potom jablká podlejte odstátou alebo prevarenou vodou a na slabšom plameni poduste, kým sa asi polovica vody neodparí. Potom v horúcich jablkách rozmiešajte cukor a vanilkový puding. Za stáleho miešania varte krém až do chvíle, než vám zhustne. Potom ho odstavte z platne a dajte vychladnúť.
- Do panvice si odlejte 300 ml mlieka, rozmiešajte v nej cukor a na miernom plameni priveďte mlieko do varu. Vo zvyšku mlieka medzitým rozmiešajte vaječné žĺtky. Potom pridajte puding a múku. Bielky si dajte bokom, zľahka ich prisoľte a vyšľahajte z nich hutný sneh. Do horúceho mlieka s cukrom primiešajte žĺtkovú zmes a miešajte, kým krém nezačne hustnúť. Potom ho odstavte z platne a zapracujte doň najprv bielkový sneh a potom tvaroh. Hotový krém dajte vychladnúť.
- Dve tretiny maslových sušienok vyskladajte do súvislej dvojitej vrstvy na dno vhodnej nádoby, napríklad pekáča. Na vrstvu sušienok natrite najprv jablkový krém a potom puding. Na puding príde ďalšia vrstva sušienok, tentoraz len jedna.
- Vrchnú vrstvu sušienok prizdobte čokoládovou polevou – čokoládu si rozpustite vo vodnom kúpeli. Keď bude všetky rozpustené, odstavte ju a rozmiešajte v nej smotanu. Akonáhle vznikne jemná a lesklá hmota, naneste ju na zákusok.
- Hotový krémeš dajte aspoň na dve hodiny zatuhnúť do chladničky. Pred servírovaním ho môžete prizdobiť škoricou, práškovým cukrom alebo domácou šľahačkou.
Leave a Reply