Maková baklava sladená medom: Mňamka!

INGREDIENCIE
  • cca 650 g makovej hmoty
  • 1 lyžička škorice alebo perníkového korenia
  • 100 g masla (najlepšie prepusteného)
  • 450 g filo cesta (1 balíček)
  • 125 ml viackvetého medu
  • 3 polievkové lyžice citrónovej šťavy
  • 2 lyžice nasekaných vlašských orechov alebo mandľových lupienkov
  • voliteľné: mleté ​​mandle

PRÍPRAVA
  1. Filo cesto rozmrazujte cez noc v chladničke a upravte ho do formy s rozmermi cca 24 x 34 cm. Formu vystelieme papierom na pečenie.
  2. Do hotovej makovej hmoty pridáme škoricu a ak sa nám zdá príliš vlhká, pridáme mandľovú múku.
  3. Na dno formy položte 1/3 množstva listov filo cesta, pričom každý kúsok (nie nevyhnutne dôkladne) potrite rozpusteným maslom. Spotrebujeme 1/3 množstva masla.
  4. Položíme polovicu makovej hmoty a uložíme opäť 1/3 listov cesta, pričom každý plát vymastíme maslom. Položíme druhú polovicu makovej hmoty a poukladáme zvyšné platy, ktoré potrieme poslednou 1/3 masla.
  5. Odložíme na 15 minút do chladničky alebo na chladné miesto.
  6. Rúru predhrejte na 180 stupňov C. Baklavu nakrájajte na 4 cm kosoštvorce. Vložíme do rúry a pečieme 1 hodinu, na záver dopečieme cesto pod alobalom, kým nie je dobre prepečené. Posypeme orechami alebo mandľovými lupienkami. Zalejeme rozohriatym medom s citrónovou šťavou.

DOBRÚ CHUŤ!😋👌

 

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*