Nebezpečný jed, ktorý jeme každý deň!

Pozrite sa, ako vyzerá údajne bezpečná prídavná látka v potravinách. Nazýva sa E621 a pridáva sa do mnohých nielen potravín, ale aj varených jedál, väčšinou v reštauráciách. Nájdete ho však aj v mnohých iných potravinách, ktoré si denne kupujete v supermarkete. Jeho hlavnou úlohou je zvýrazniť a zintenzívniť chuť.

Čo je glutaman sodný

Glutaman sodný je biela kryštalická látka, ktorá sa podobá soli alebo cukru a po zriedení vo vode chutí podobne ako mäsový vývar. Môže sa pridávať do všetkých druhov potravín. Okrem zlepšenia chuti je ďalšou jeho vlastnosťou aj to, že zvyšuje chuť do jedla a túžbu po ňom. Môže tak prispievať k vzniku nadváhy a obezity. Pôsobí tak, že preniká do krvi, ktorá sa potom dostane do mozgu, kde dráždi nervové bunky zodpovedné za chuť na jedlo.

Nájdete ho vo všetkých druhoch potravín, ale najčastejšie v týchto:

  • klobásy a iné mäsové výrobky
  • zemiakové lupienky
  • sáčkové polievky
  • konzervované potraviny
  • pivo
  • mnoho ďalších produktov

Oficiálne stanovená bezpečná dávka je 1,5 gramu na dospelého a 0,5 gramu na dieťa a deň.

Príznaky nadmernej konzumácie glutamátu sodného

V súčasnosti sa na celom svete spotrebuje až 200 000 ton glutamanu sodného ročne. Príznaky predávkovania sa niekedy označujú ako “syndróm čínskej reštaurácie” kvôli jeho častému používaniu v ázijskej kuchyni.

Príklady príznakov nadmernej konzumácie zahŕňajú nasledujúce stavy:
  • závraty, nevoľnosť a slabosť
  • migrény
  • poruchy zraku a videnia
  • búšenie srdca
  • narušená hormonálna rovnováha
  • bolesť alebo tlak na hrudníku

Pôvodne ho objavil v roku 1907 v Japonsku muž menom Ikeda Kikunae. Rôznymi pokusmi sa mu podarilo objaviť zlúčeninu, ktorá dokázala zlepšiť chuť potravín, najmä chuť a vôňu konzervovaných výrobkov, rýchleho občerstvenia a mrazených výrobkov. Dnes je však obľúbený nielen v Ázii, ale postupne si našiel cestu aj do potravinárskeho priemyslu západných krajín.

Pokusy s glutamátom na myšiach

Pri pokusoch s glutamátom sodným na myšiach sa zistilo, že po určitej dobe jeho konzumácie stratili zrak. Jednou z jeho ďalších negatívnych vlastností je, že postupne otupuje chuťové poháriky na jazyku a na dosiahnutie rovnakého účinku je potrebné zvýšiť dávku. Je to tiež hlavný dôvod, prečo vám jedlo veľmi chutí a nemôžete ho prestať jesť. Ide najmä o zemiakové lupienky, snacky alebo polievky z plechovky či vrecka.

Ich častá konzumácia môže byť dokonca návyková a môžete podvedome uprednostňovať potraviny, ktoré ich obsahujú.

Záver

Nezabúdajte, že výrobcovia potravín na pridávaní E621 do svojich výrobkov zarábajú, pretože znižuje ich výrobné náklady a zakrýva zlú kvalitu a chuť. Pozor na túto látku pri nákupe potravín v supermarkete, ale aj v reštauráciách. Vždy si prečítajte obsah etikety výrobku alebo sa opýtajte, či ho reštaurácia používa pri príprave jedál. Vyhnete sa tak celej škále možných následkov, od závislosti až po niekoľko závažných ochorení.

Zdieľajte tento článok aj so svojimi priateľmi a rodinou.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*