Pozrite sa, ako vyzerá údajne bezpečná prídavná látka v potravinách. Nazýva sa E621 a pridáva sa do mnohých nielen potravín, ale aj varených jedál, väčšinou v reštauráciách. Nájdete ho však aj v mnohých iných potravinách, ktoré si denne kupujete v supermarkete. Jeho hlavnou úlohou je zvýrazniť a zintenzívniť chuť.
Čo je glutaman sodný
Glutaman sodný je biela kryštalická látka, ktorá sa podobá soli alebo cukru a po zriedení vo vode chutí podobne ako mäsový vývar. Môže sa pridávať do všetkých druhov potravín. Okrem zlepšenia chuti je ďalšou jeho vlastnosťou aj to, že zvyšuje chuť do jedla a túžbu po ňom. Môže tak prispievať k vzniku nadváhy a obezity. Pôsobí tak, že preniká do krvi, ktorá sa potom dostane do mozgu, kde dráždi nervové bunky zodpovedné za chuť na jedlo.
Nájdete ho vo všetkých druhoch potravín, ale najčastejšie v týchto:
- klobásy a iné mäsové výrobky
- zemiakové lupienky
- sáčkové polievky
- konzervované potraviny
- pivo
- mnoho ďalších produktov
Oficiálne stanovená bezpečná dávka je 1,5 gramu na dospelého a 0,5 gramu na dieťa a deň.
Príznaky nadmernej konzumácie glutamátu sodného
V súčasnosti sa na celom svete spotrebuje až 200 000 ton glutamanu sodného ročne. Príznaky predávkovania sa niekedy označujú ako “syndróm čínskej reštaurácie” kvôli jeho častému používaniu v ázijskej kuchyni.
Príklady príznakov nadmernej konzumácie zahŕňajú nasledujúce stavy:
- závraty, nevoľnosť a slabosť
- migrény
- poruchy zraku a videnia
- búšenie srdca
- narušená hormonálna rovnováha
- bolesť alebo tlak na hrudníku
Pôvodne ho objavil v roku 1907 v Japonsku muž menom Ikeda Kikunae. Rôznymi pokusmi sa mu podarilo objaviť zlúčeninu, ktorá dokázala zlepšiť chuť potravín, najmä chuť a vôňu konzervovaných výrobkov, rýchleho občerstvenia a mrazených výrobkov. Dnes je však obľúbený nielen v Ázii, ale postupne si našiel cestu aj do potravinárskeho priemyslu západných krajín.
Pokusy s glutamátom na myšiach
Pri pokusoch s glutamátom sodným na myšiach sa zistilo, že po určitej dobe jeho konzumácie stratili zrak. Jednou z jeho ďalších negatívnych vlastností je, že postupne otupuje chuťové poháriky na jazyku a na dosiahnutie rovnakého účinku je potrebné zvýšiť dávku. Je to tiež hlavný dôvod, prečo vám jedlo veľmi chutí a nemôžete ho prestať jesť. Ide najmä o zemiakové lupienky, snacky alebo polievky z plechovky či vrecka.
Ich častá konzumácia môže byť dokonca návyková a môžete podvedome uprednostňovať potraviny, ktoré ich obsahujú.
Záver
Nezabúdajte, že výrobcovia potravín na pridávaní E621 do svojich výrobkov zarábajú, pretože znižuje ich výrobné náklady a zakrýva zlú kvalitu a chuť. Pozor na túto látku pri nákupe potravín v supermarkete, ale aj v reštauráciách. Vždy si prečítajte obsah etikety výrobku alebo sa opýtajte, či ho reštaurácia používa pri príprave jedál. Vyhnete sa tak celej škále možných následkov, od závislosti až po niekoľko závažných ochorení.