Zloženie:
- 300 g hladkej múky
- 1 polievková lyžica olivového oleja
- 1 polievková lyžica čakanky (možno vynechať)
- 1 PL srvátky (kyslá smotana, jogurt, kefír alebo ocot)
- 1 polievková lyžica cukru
- 1 polievková lyžica soli
- 12,5 g droždia (štvrtinové)
- 175 ml vody
Príprava:
- Odmerajte múku, rozpustite droždie vo vlažnej vode a všetky prísady vymieste v chlebovom stroji. Po 1 hodine vypnite, cesto vyklopte na stôl a rozvaľkajte na tenký plát.
- Môžete miesať aj ručne, ale je to samozrejme pracnejšie. Vložila som ho do studenej rúry a nechala pol hodiny kysnúť. Medzitým pripravím omáčku na pizzu.
Omáčka na pizzu
- 200 g pretlaku (polovica nádoby)
- 1/2 hlavy cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- olivový olej
- soľ
- štipka cukru
- 1 čajová lyžička oregana
- 1 čajová lyžička bazalky
- 1 čajová lyžička tymiánu
- 1/2 čajovej lyžičky rozmarínu
- kúsok bobkového listu
- 1 dl vody
Postup:
- Cibuľu opečte na oleji do sklovita, pridajte cesnak, trochu opečte, potom pridajte paradajkový pretlak, vodu, oregano, ostatné koreniny a soľ. Dusím, kým sa mi nevytvorí dobrá hustá omáčka. V prípade potreby upravím konzistenciu škrobom.
- Cesto potriem omáčkou a navrch dám posýpku. Ja ich doplním plátkami paradajok alebo sušenými paradajkami. Strúham veľa syra, ktorý mám po ruke.
- Pečiem v plynovej rúre na 6, kým nie je hotový. Približne 15-20 minút.
Prajeme dobrú chuť!
Leave a Reply