Paradajková šťava si zachováva všetky vlastnosti čerstvých paradajok, povedala novinárom nutričná terapeutka Elena Moiseeva o jej výhodách a škodách.
„Dôležitými prednosťami tohto nápoja je nízky obsah kalórií (17 kcal / 100 g) a vysoký obsah draslíka. Je to najlepšia šťava pre výživu srdcového svalu. Je užitočná pre všetkých: deti, ženy, mužov aj seniorov. Nízky glykemický index automaticky pridáva paradajkovú šťavu do zoznamu produktov pre diabetikov,“.
„Nápoj je kontraindikovaný pri akútnej pankreatitíde a zápale žalúdka. Konzumácia s potravinami obsahujúcimi škrob (zemiaky, ryža, chlieb) môže viesť k tvorbe obličkových kameňov,“ dodal špecialista.
Je tiež známe, že paradajková šťava sa osvedčila pri chudnutí a paradajková diéta je jednou z najúčinnejších. Miera spotreby je od jedného do štyroch pohárov denne. Je lepšie piť šťavu pol hodiny pred jedlom a pridať do nej niekoľko kvapiek rastlinného oleja. Nie je ale vhodné pridávať soľ, aby tekutina v tele nestagnovala. Lepšie je nahradiť cesnakom alebo korením.
Leave a Reply