Tvarohový koláč mojej mamy!

Zložky:
Na cesto:
  • 35 dkg polohr. múky
  • 10 dkg margarínu
  • 10 dkg tuku
  • 10 dkg kryštálového cukru /podľa chuti/
  • 2 čajové lyžičky vanilkového cukru
  • 2 žĺtky
  • štipka soli
  • pol bal. prášku do pečiva
  • približne 1 polievková lyžica kyslej smotany
Na krém:
  • 1 kg tvarohu
  • 2 vajcia +1 /na natieranie/
  • približne 15 dkg cukru /podľa chuti/
  • 2 lyžičky vanilkového cukru
  • 1 citrón /šupka/
  • 2 dl kyslej smotany
  • štipka soli
  • 2 lyžice strúhanky

Príprava:
  1. Z ingrediencií na cesto vymiesime dva rovnaké bochníky, ktoré dáme na 20 minút do chladničky. Medzitým si pripravte tvarohový krém. Ak je tvaroh veľmi sypký, rozdrvte ho, nastrúhajte naň citrónovú kôru a pridajte ostatné prísady. Oddeľte vajcia, žĺtky pridajte do smotany a zmiešajte s ostatnými prísadami do homogénnej zmesi.
  2. Medzitým predhrejte rúru na 170 °C. Bielka (aj tie, ktoré zostali z cesta) vyšľahajte do tuha a opatrne ich pridajte do tvarohového krému. Vystrihnite 2 kusy papiera na pečenie podľa veľkosti plechu 25 x 37 cm a cesto postupne rozvaľkajte.
  3. Jeden plát položte na plech, posypte 2 lyžicami strúhanky a rovnomerne zalejte krémom. Potom ho prikryte druhým cestom a na niekoľkých miestach ho popichajte vidličkou, aby počas pečenia unikala para. Potrite ich rozšľahanou vaječnou zmesou, vložte do rúry a pečte asi 40 minút dozlatista.
DOBRÚ CHUŤ!
Zdieľajte tento recept aj so svojimi priateľmi a rodinou ak sa Vám páči.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*