Zloženie:
- 33 dkg sušených sliviek (odvážených bez kôstok)
- 1 šálka polohr.celozrnnej múky
- 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva
- 1,5 lyžice práškového cukru
- 7,5 dkg studeného masla
- 1 vajce
TVAROHOVÁ ZMES
- 50 dkg polotučného tvarohu
- 2 vajcia
- 1/2 šálky cukru
- 1,5 PL zemiakovej múky
- 1/2 pohára 36 % smotany
- 5 dkg mäkkého masla
- 1 čajová lyžička citrónovej šťavy
- práškový cukor na posypanie
Postup:
- Slivky umyte, osušte, rozpolte, odstráňte jadierka a zaťažte ich.
- Tortovú formu s priemerom 21 cm vyložte papierom na pečenie (dno môžete zľahka vymazať maslom, aby sa papier nepohyboval).
- Múku preosejeme cez sito, vysypeme do misy, zmiešame s práškom do pečiva a práškovým cukrom. Studené maslo nakrájajte na malé kocky, pridajte k múke a všetko spolu prstami rozotrite na jemnú mrveničku. Pridáme vajce a vymiesime cesto (na doske alebo v miske). Cesto je mäkké a ľahko a rýchlo sa miesi.
- Cesto nalejte na dno tortovej formy. Počas prípravy tvarohovej zmesi ju vložte do chladničky.
- Tvarohová hmota:Prísady by mali mať izbovú teplotu. Tvaroh trikrát zomeľte na mäsovom mlynčeku. Prípadne môžete použiť hotový tvaroh (urýchli to prípravu tvarohovej zmesi).
- Tvaroh a ostatné prísady krátko premiešajte mixérom na strednej rýchlosti, kým zmes nebude hladká.
- Pečenie:Vyberieme tortovú formu z chladničky, na tortu poukladáme polovice sliviek jednu vedľa druhej, kôrou smerom k torte. Na slivky rozotrite syrovú zmes. Pečte 65 minút pri 180 °C (bez predhrievania a bez termoregulácie). Potom znížte teplotu na 150 °C a pečte ďalších 20 minút. Potom znížte teplotu pečenia na 120 °C a pečte ďalších 20 minút. Nechajte vychladnúť v mierne pootvorenej rúre a postupne ju otvárajte, kým koláč úplne nevychladne.
- Pred podávaním posypte práškovým cukrom.
DOBRÚ CHUŤ! Nezabudnite sa podeliť o tento recept aj s ostatnými na Facebooku.
Leave a Reply