Tvarohový koláč so sušenými slivkami na krehkom základe: Je to lahôdka!

Zloženie:
  • 33 dkg sušených sliviek (odvážených bez kôstok)
  • 1 šálka polohr.celozrnnej múky
  • 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva
  • 1,5 lyžice práškového cukru
  • 7,5 dkg studeného masla
  • 1 vajce
TVAROHOVÁ ZMES
  • 50 dkg polotučného tvarohu
  • 2 vajcia
  • 1/2 šálky cukru
  • 1,5 PL zemiakovej múky
  • 1/2 pohára 36 % smotany
  • 5 dkg mäkkého masla
  • 1 čajová lyžička citrónovej šťavy
  • práškový cukor na posypanie

Postup:
  1. Slivky umyte, osušte, rozpolte, odstráňte jadierka a zaťažte ich.
  2. Tortovú formu s priemerom 21 cm vyložte papierom na pečenie (dno môžete zľahka vymazať maslom, aby sa papier nepohyboval).
  3. Múku preosejeme cez sito, vysypeme do misy, zmiešame s práškom do pečiva a práškovým cukrom. Studené maslo nakrájajte na malé kocky, pridajte k múke a všetko spolu prstami rozotrite na jemnú mrveničku. Pridáme vajce a vymiesime cesto (na doske alebo v miske). Cesto je mäkké a ľahko a rýchlo sa miesi.
  4. Cesto nalejte na dno tortovej formy. Počas prípravy tvarohovej zmesi ju vložte do chladničky.
  5. Tvarohová hmota:Prísady by mali mať izbovú teplotu. Tvaroh trikrát zomeľte na mäsovom mlynčeku. Prípadne môžete použiť hotový tvaroh (urýchli to prípravu tvarohovej zmesi).
  6. Tvaroh a ostatné prísady krátko premiešajte mixérom na strednej rýchlosti, kým zmes nebude hladká.
  7. Pečenie:Vyberieme tortovú formu z chladničky, na tortu poukladáme polovice sliviek jednu vedľa druhej, kôrou smerom k torte. Na slivky rozotrite syrovú zmes. Pečte 65 minút pri 180 °C (bez predhrievania a bez termoregulácie). Potom znížte teplotu na 150 °C a pečte ďalších 20 minút. Potom znížte teplotu pečenia na 120 °C a pečte ďalších 20 minút. Nechajte vychladnúť v mierne pootvorenej rúre a postupne ju otvárajte, kým koláč úplne nevychladne.
  8. Pred podávaním posypte práškovým cukrom.
DOBRÚ CHUŤ! Nezabudnite sa podeliť o tento recept aj s ostatnými na Facebooku.

 

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*