Vývar, ktorému sa nič nevyrovná: Zbavuje pečeň toxínov a dokonca má omladzujúce účinky!

Naše babičky hovorievali, že polievka je grunt. Jej základom je pochopiteľne poctivý vývar, ideálne z kostí. Už len ten má na telo blahodarné účinky a nič sa mu nevyrovná. Ako vyzerajú jeho silné stránky v praxi? Zbavuje toxínov a dokonca má omladzujúce účinky!

Kostný vývar je číra tekutina bohatá na bielkoviny, ktorá sa získava varením mäsitých kĺbov a kostí vo vode. Používa sa do polievok, gulášov, omáčok aj rizôt. Jedlám dodáva ten správny šmak, ale znalí vedia, že v tomto prípade nejde len o nejaké dochucovadlo.

Aké sú hlavné prínosy kostného vývaru na organizmus?

Výživa pre kĺby

Kolagén získaný z kuracej chrupavky účinne tlmí bolesť a stuhnutosť a zároveň podporuje funkciu kĺbov a chrupaviek. Poctivý vývar tak lekári odporúčajú zvlášť pacientom s osteoartrózou. Kolagén zároveň zvyšuje elasticitu pokožky, čím prispieva k jej mladšiemu vzhľadu, zlepšuje kondíciu čriev, znižuje hladinu cholesterolu a stará sa o zdravie srdca. Niektoré štúdie dokonca poukazujú na to, že preventívne pôsobia proti Alzheimerovej chorobe a posilňuje pamäť.

Zdroj prospešných aminokyselín

Pri varení vývaru sa vyššie zmienený kolagén v spojivovom tkanive rozkladá na želatínu a rôzne ďalšie aminokyseliny podporujúce zdravie, napríklad glycín a glutamín. Aminokyseliny predstavujú stavebné kamene, ktoré svaly potrebujú na rast. Zároveň stimulujú trávenie, sú nevyhnutné pre metabolizmus a celý imunitný systém. A mimochodom, glycín podľa vedcov preukázateľne zlepšuje kvalitu spánku, reguluje vnútorné telesné hodiny a znižuje telesnú teplotu na takú úroveň, že sa organizmus vďaka nemu lepšie pripraví na relaxáciu.

Prostriedok na detoxikáciu

Vývar z kostí má aj detoxikačné účinky, takže zbavuje telo toxínov, pesticídov, chemikálií a ďalších nežiaducich škodlivín. Berte ho ako prostriedok na účinné vylučovanie odpadov, ktorý pečeň vyložene miluje.

A ako na neho? Každý má nejaký ten svoj osvedčený postup, ale tento patrí k tým najbežnejším.

Kosti umyte studenou vodou, potrite ich olejom a 10 minút pečte v rúre vyhriatej na 200 °C. Zbaví sa tak prebytočných bielkovín, bude vývar čírejší. Do veľkého hrnca pridajte mrkvu, zeler, petržlen, cibuľu a korenie, ideálne krátko opražené na panvici (bobkový list, nové korenie, soľ a celé korenie) a zalejte vodou. Priveďte pozvoľna do varu, stiahnite teplotu a vyčkávajte. Vývar z hovädzích kostí nechajte prebublávať pokojne aj päť hodín, kuracia verzia je hotová asi za hodinu a pol. Penu z povrchu postupne odstraňujte sitkom, vývar by sa zbytočne zakalil.

Ak sa Vám tento článok páčil, zdieľajte ho aj so svojimi známymi:). Ďakujeme.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*