Žltá cibuľa je lepšia ako červená: Super liek našej kuchyne!

Zdravotné výhody!

Cibuľa a cesnak patria do čeľade cesnakovitých a majú mnoho spoločných zdravotných výhod. Latinské slovo allium doslova znamená “vôňa” a všetci vieme, že cibuľa je určite známa svojou štipľavou vôňou.

Cibuľa má mnoho silných vlastností. Obsahujú veľké množstvo vitamínu C, kyseliny listovej, draslíka, fosforu, horčíka, draslíka a vápnika. Sú tiež bohaté na antioxidant kvercetín.

Bolo preukázané, že kvercetín chráni pred mnohými typmi rakoviny, posilňuje imunitnú odpoveď a dokonca sa používa proti šedému zákalu. Kvercetín v cibuli zlepšuje zdravie srdca, predchádza srdcovým ochoreniam a pri každodennom užívaní napomáha voľnému prietoku krvi.

  • Žltá cibuľa má vo všeobecnosti viac kvercetínu ako červená alebo biela cibuľa (a zvyčajne je aj tak cenovo najdostupnejšia!).
  • Cibuľa je bohatá na sulfátové zlúčeniny, ktoré dokonca preukázateľne bojujú proti salmonele a baktérii E. coli. Tieto zlúčeniny tiež pomáhajú predchádzať rakovine a srdcovým chorobám.
  • Za starých čias sa po miestnosti rozmiestňovali hrnce s cibuľou, aby pohltili všetky choroboplodné zárodky.
  • Cibuľa pomáha predchádzať osteoporóze.
  • Cibuľa je taká zdravá, že aj vyprážaná zvyšuje obsah kvercetínu v krvi. Zvyšujú tiež celkovú antioxidačnú kapacitu príjemcov.
  • Žuvanie čerstvej cibule odstraňuje bolesti zubov, ničí choroboplodné zárodky a pomáha predchádzať ochoreniam zubov a ďasien. Len si potom nezabudnite poriadne vyčistiť zuby!
  • Cibuľa je plná fruktooligosacharidov, ktoré podporujú prospešné baktérie, ale bojujú proti škodlivým baktériám v črevách.
  • Cibuľa znižuje hladinu cukru v krvi a zlepšuje hladinu inzulínu.

Poďme sa spoločne pozrieť na sedem najobľúbenejších a najobľúbenejších receptov!
  • 1. Cibuľový obklad na zmiernenie prekrvenia a kašľa.

Cibuľa pôsobí ako expektorans. Pomáhajú uvoľňovať hlieny a zápchu v hrudníku a zmierňujú kŕčovitý kašeľ. Cibuľu najlepšie spracujete, ak ju najprv ohrejete. Na prekrvenie a zmiernenie kŕčovitého kašľa môžete použiť vonkajší obklad z cibule alebo užívať cibuľový sirup či tinktúru.

Ako urobiť cibuľový obklad:

  1. Nakrájajte cibuľu, pridajte 1 polievkovú lyžicu vody a varte, kým sa voda neodparí.
  2. Nechajte cibuľu vychladnúť na izbovú teplotu a potom ju zabaľte do malého uteráka. Konce uteráka spojte a uzavrite gumičkou.
  3. Obklad priložte na hrudník alebo chrbát a nechajte pôsobiť 30 minút, pričom postup opakujte každé 3 hodiny alebo až do vymiznutia príznakov.
  • 2. Posilnenie imunitného systému.

Jablčný ocot je starý liek vyrobený z cibule, chrenu, cesnaku, kajenského korenia a iných aromatických rastlín, ktoré sme namočili do jablčného octu. Cibuľa sa v tomto recepte používa vďaka svojim silným antivírusovým a antibakteriálnym látkam a schopnosti posilňovať imunitný systém.

  • 3. Sirup z medu a cibule

Cibuľový sirup je skvelý spôsob, ako si uľaviť od vírusov. Niektorí ľudia používajú cukor na vytvorenie tradičnejšieho sirupu, ale ja radšej používam surový med, ktorý má ešte viac výhod. Vyskúšajte sirup z cibule a medu pri akomkoľvek víruse alebo chrípke, najmä pri kašli alebo prekrvení.

Počas zimy môžete tiež každý deň užívať lyžičku, aby ste udržali vírusy na uzde.

Recept:

  1. Nakrájajte cibuľu na tenké plátky a pridajte ju do hrnca. Cibuľu zalejte medom, až kým sa nepokryje. Možno budete potrebovať len ½ šálky, možno menej.
  2. Med zohrievajte na veľmi miernom ohni, kým cibuľa nezmäkne. Teplota by nemala presiahnuť 115 stupňov, inak sa med nebude považovať za surový.
  3. Každé 3 – 4 hodiny alebo až do ústupu príznakov môžete užívať lyžicu sirupu z medu a cibule. Ako prevenciu môžete počas vírusovej sezóny užívať jednu alebo dve lyžičky.
  • 4. Cibuľa na infekcie ucha

Možno ste si zvykli používať cesnakový olej na detské zápaly uší, ale rovnakým spôsobom sa dá použiť aj cibuľa. Môžete uvariť polovicu cibule a po vychladnutí na izbovú teplotu ju môžete priložiť na ucho dieťaťa.

To pomáha zmierniť bolestivý zápal a bojovať proti bakteriálnej alebo vírusovej infekcii. Môžete tiež získať šťavu z cibule a pridať niekoľko kvapiek do ucha. Uistite sa, že je cibuľová zmes dobre scedená.

A predtým, ako niečo urobíte, poraďte sa so svojím pediatrom, pretože vždy existuje riziko prepichnutia bubna! Vždy je najlepšie liečiť obe uši súčasne, aj keď sa dieťa sťažuje na bolesť len v jednom, pretože infekcia sa často nakoniec rozšíri do oboch uší.

  • 5. Cibuľová polievka!

Polievka je jedným z najjednoduchších a najchutnejších spôsobov, ako skonzumovať viac cibule a zahnať všetky vírusy! Môžete si tiež pripraviť francúzsku cibuľovú polievku, je perfektná.

Liečivé vlastnosti cibuľovej polievky pomáhajú telu bojovať nielen s prechladnutím a chrípkou, ale aj s infekciami močového mechúra, obličiek a chronickými infekciami močových ciest.

  • 6. Cibuľa na boľavé svaly a výrony.

Cibuľa má schopnosť zvýšiť krvný obeh na povrchu pokožky a zlepšiť jej prekrvenie. Starovekí Gréci natierali svaly cibuľou, aby ich stimulovali a zohrievali. Cibuľa tiež zmierňuje zápal, takže bojuje proti modrinám, podvrtnutiam a dokonca aj reumatizmu.

Na postihnuté miesto jednoducho priložte cibuľový obklad.

  • 7. Cibuľa na kožné infekcie.

Cibuľa sa už po stáročia používa pri kožných infekciách a ranách. Majú vlastnosti, ktoré vyťahujú hnis z popálenín a jed z uštipnutia hmyzom. Na postihnuté miesto zvyčajne prikladáme plátok čerstvej cibule alebo obklad.

Vyskúšajte recepty s cibuľou a zaraďte túto zdravú zložku do svojho jedálnička. Keďže teplo ničí niektoré antimikrobiálne vlastnosti cibule, je vhodné ju niekedy jesť surovú.Môžete si pripraviť šalát z uhoriek a cibule, nakladané uhorky s červenou cibuľou, pečeň so slaninou a cibuľou.

V každom prípade, cibuľa nám dáva nekonečné množstvo chutí, v každom ročnom období!

Zdieľajte tento užitočný článok aj so svojimi priateľmi a rodinou.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*